Bancile constituie, incepand de ieri, rezerve mai mici pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mica de doi ani, ca urmare a deciziei Bancii Nationale a Romaniei prin care a diminuat nivelul rezervelor minime obligatorii la 30%, de la 35% cat erau pana acum. Astfel, bancile vor avea la dispozitie inca aproximativ un miliard de euro pentru a credita populatia, companiile sau Ministerul de Finante.
Banca Centrala a decis, in sedinta Consiliului de Administratie de pe 4 august, reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele in valuta cu 5 puncte procentuale, incepand cu perioada de aplicare 24 august – 23 septembrie 2009. Analistii estimeaza ca hotararea luata de BNR va lasa la dispozitia bancilor inca un miliard de euro pentru a credita economia. Insa, cum bancile se tem sa mai acorde imprumuturi populatiei sau companiilor din cauza riscurilor ridicate, cel mai probabil vor alege sa imprumute Ministerul de Finante.

„ In vederea fluidizarii fluxurilor de lichiditati si continuarii procesului de aliniere graduala la standardele Bancii Centrale Europene, CA al BNR a hotarat, reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadentele reziduale de sub doi ani la nivelul de 30% de la 35%, incepand cu perioada de aplicare 24 august - 23 septembrie 2009”, se explica in raportul bancii centrale.

In plus, decizia de scadere a rezervelor face parte din politica BNR de intrare in anticamera Zonei Euro ERM II (Exchange Rate Mechanism II), pentru care trebuie sa ajungem la un nivel al ratelor RMO (Rezerve Minime Obligatorii) similar cu cel al statelor ce au euro.

“Pentru a adopta euro trebuie sa ajungem la un nivel al rezervelor similar cu cel din statele din Zona Euro, de aproximativ 2% pentru pasivele in valuta. Conditiile actuale de criza au grabit putin acest proces, dar, pe viitor, este posibil sa vedem taieri mai mici sau mai mari ale rezervelor. O reducere cu 10 puncte procentuale nu este exclusa”, a declarat, recent, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR pe probleme de politica monetara.

La sedinta anterioara de politica monetara, din data de 30 iunie, Consiliul de Administratie al BNR a redus nivelul rezervelor minime obligatorii de la 18% la 15% pentru pasivele in lei si de la 40% la 35% la cele in valuta cu scadenta reziduala mai mica de 2 ani.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Croitoru-BNR: Cresterea taxelor acum ne-ar infunda in caz de recesiune
Setari Cookie-uri