“In Romania si Bulgaria, cresterea Produsului Intern Brut si a pietei creditarii a inceput sa franeze semnificativ abia la inceputul acestui an. Prin urmare, cresterea creditelor neperformante nu a fost, inca, atat de puternica in aceste doua tari”, sustin analistii Deutsche Bank.

Pentru a realiza o estimare privind evolutia viitoare a creditelor neperformante, analistii bancii germane s-au bazat pe datele pe care Fondul Monetar International le are despre boom-ul pietei creditarii din Romania sau Bulgaria.

„Daca tinem cont de ponderea mare a imprumuturilor de consum in totalul finantarilor - 40-50%, gradul mare de indatorare - 30% din venitul lunar si severitatea contractiei economice, atunci noi (n.r. – Deutsche Bank) ne asteptam la o deteriorare a calitatii activelor in urmatoarele 12 luni si la o rata a creditelor neperformante de 15-20%”, arata concluzia raportului bancii germane.

Analistii romani consultati recent de Wall-Street considera ca pe masura ce contractia economica si rata somajului se vor accentua, afectand capacitatea populatiei si a companiilor de a-si achita ratele la banci, creditele neperformante vor continua sa creasca in a doua jumatate a acestui an, precum si in prima parte a lui 2010.

Creditele restante si indoielnice aveau, in aprilie, o pondere de 0,85% in portofoliul total de credite din sistemul bancar romanesc, potrivit ultimelor date publicate de BNR.