La finalul anului trecut, valoarea provizioanelor constituite de banci era de 7,59 miliarde lei, ajungand la 11,6 miliarde lei in mai, dupa aproximativ 2 ani si jumatate de cresteri continue, informeaza NewsIn.

Provizioanele bancilor nu au mai inregistrat o scadere de la o luna la alta din decembrie 2006, cand ajunsesera la 1,29 miliarde lei, de la 1,33 miliarde lei in luna precedenta.

In mai, provizioanele constituite de bancile romanesti au crescut cu 9% fata de aprilie, cand nivelul acestora era de 10,63 miliarde lei.

Din totalul provizioanelor in iunie 2009, aproximativ 83,2% (9,4 miliarde lei) erau sume constituite pentru imprumuturile clasificate ca pierdere, reprezentand credite cu restante mai mari de 90 de zile. Acestea au scazut cu 2,7% comparativ cu luna mai, cand provizioanele pentru creditele clasificate drept pierdere erau de 9,7 miliarde lei.

Provizioanele pentru imprumuturile clasificate la categoria "indoielnic" au scazut de asemenea in iunie, la 509 milioane lei, de la 520 milioane lei in luna anterioara.

In cazul creditelor substandard, provizioanele au ajuns la 443,3 milioane lei in a sasea luna a acestui an, nivel usor mai redus fata de finalul lui mai, de 467 milioane lei.

Pentru creditele clasificate ca standard, provizioanele au scazut de asemenea usor la finalul lunii iunie fata de mai, la 474,3 milioane lei, de la 479,5 milioane lei, in timp ce pentru imprumuturile in observatie, bancile au provizionat 447 milioane lei in acelasi interval, nivel de asemenea in scadere usoara fata de luna anterioara.