Participantii la pilonul III al pensiilor private facultative vor putea sa incaseze pensia la implinirea vastei de 60 de ani, chiar daca nu au fost platite cel putin 90 de contributii lunare si activul personal nu este egal cu suma minima necesara obtinerii pensiei facultative, potrivit normei aprobate astazi de Arbitrul pensiilor private.
Noua reglementare aprobata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) prezinta totodata modul de utilizare a activului personal net in cazul unui participant care beneficiaza de pensie de invaliditate in conditiile legii privind sistemul public de pensii.

Norma aprobata de CSSPP se refera si la modul de utilizare a activului personal al clientilor care decedeaza inaintea depunerii cererii pentru obtinerea pensiei facultative.

In cele doua situatii, participantul sau mostenitorul primesc, ca plata unica, suma existenta in contul participantului, pana la adoptarea legii speciale privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor private, potrivit comunicatului CSSPP.

Plata reprezinta contravaloarea activului personal net al participantului si se face catre participant sau beneficiar prin virament in cont bancar sau prin mandat postal.

Prezenta norma precizeaza ca efectuarea platii determina incetarea calitatii de participant la fondul de pensii facultative.
Proiectul de norma s-a aflat dezbatere publica in perioada 2 iulie - 2 august 2009 si urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial.

In cazul pilonului III al pensiilor private facultative, numarul total de participanti la fondurile de pensii private facultative a depasit 173.000, in crestere cu peste 3.500 fata de mijlocul anului si cu peste 22.000 de la inceputul acestui an, informeaza Asociatia Pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

In ultimul an, spune Asociatia, la fondurile de pensii facultative au aderat aproape 56.000 de noi participanti.

Activele fondurilor de pensii private facultative au depasit 150 de milioane de lei, adica 35,68 de milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri