Activele totale ale fondurilor de pensii private din statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltate Economica (OECD) reprezentau la sfarsitul anului trecut 63,4% din Produsul Intern Brut cumulat al acestor state in timp ce, activele fondurilor de pensii private din Romania reprezentau la finele anului trecut doar 0,18% din PIB, potrivit calculelor Asociatiei Pentru Administrarea Pensiilor Private din Romania (APAPR).


In total, la sfarsitul anului trecut, cetatenii celor 30 de state membre OECD aveau economii sub forma pensiilor private in valoare de circa 15-16 trilioane de dolari americani (15-16 mii de miliarde USD) , potrivit datelor publicate recent de OECD.

„Economisirea privata pentru pensie reprezinta un indicator atat pentru bunastare, cat si pentru gradul de dezvoltare al unui stat. Statele dezvoltate, in marea lor majoritate culturi occidentale, au pus accent in ultimele decenii pe stimularea pensiilor private, care aduc bunastare si mai multa liniste si siguranta indivizilor.”, a comentat Crinu Andanut (foto), presedintele APAPR, datele publicate de OECD.

Mai mult, a comentat Andanut, fondurile de pensii private joaca un rol hotarator in aceste state, investind si alocand mai bine resursele economice, stabilizand pietele financiare si completand veniturile pe care oamenii le obtin din pensiile de stat, care sunt tot mai mici si mai nesigure.

Intre aceste state, Elvetia, Olanda si Islanda au cele mai consistente economii pentru pensionare, activele fondurilor de pensii private depasind valoarea PIB, conform APAPR. In Australia, ponderea pensiilor private in PIB 92%, in Marea Britanie 79%, iar in Finlanda, Statele Unite ale Americii si Canada depaseste 50%.

In statele din regiunea Europa Centrala si de Est, cele mai multe economii pentru pensionare le au Polonia (11% din PIB), Ungaria (9,6%), Cehia (5,2%) si Slovacia (4,7%). Spre comparatie, ponderea din Romania este de doar 0,18% din PIB.

„Romania trebuie sa mearga pe acelasi drum si sa stimuleze economisirea in sistemul de pensii private. In acest moment, cea mai importanta masura pe care statul trebuie sa o ia este revenirea inca din 2010 la calendarul initial de contributii pentru Pilonul II – pensiile private obligatorii – adica virarea unei contributii de 3%, nu de 2,5%, catre conturile personale ale celor 4,4 milioane de participanti activi din sistem”, explica Andanut.

De la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii obligatorii au inregistrat performante investitionale care au depasit semnificativ inflatia fiind printre cele mai profitabile din lume.

Totodata in 2008, in care marea majoritate a fondurilor de pensii la nivel global au suferit deprecieri de active de pe urma caderilor bursiere, fondurile de pensii private obligatorii din Romania au obtinut cele mai bune performante din Europa si din lume, asa cum arata si graficul de mai jos.


* reprezinta randamentul anualizat pe 2008, cel obtinut in ultimele 7 luni din 2008 fiind 7%.

Surse: OECD, autoritati de supraveghere, firme de consultanta, asociatii ale fondurilor , APAPR



„Deci, nu exista niciun motiv, nicio scuza pentru care statul sa intarzie revenirea la calendarul initial de contributii cu inca un an”, specifica presedintele APAPR.

Apoi, reaminteste APAPR, in cadrul acordurilor cu institutiile financiare internationale (FMI, Banca Mondiala, UE), Romania s-a angajat sa revina cat mai rapid la calendarul initial de contributii pentru Pilonul II, in primul an cu perspective de crestere economica.

Activele nete ale fondurilor de pensii private obligatorii au ajuns la sfarsitul primelor 7 luni din acest an la 1,7 miliarde de lei, adica 404,8 milioane de euro.

OECD reprezinta gruparea celor mai dezvoltate 30 de state ale lumii, cu o experienta de mai multe decenii in pensiile private si reforma sistemelor de pensii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri