"Avem 10 banci selectate pe lista scurta si urmeaza ca, la finalul acestei saptamani sau inceputul saptamanii viitoare, sa selectam lead-managerii, 2 sau 3 banci care vor administra emisiunea de eurobonduri. Am demarat si selectia casei de avocatura care va asigura consultanta legala pentru emisiune", a declarat secretarul de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP), Bogdan Dragoi, informeaza NewsIn.

El a precizat ca, in aceste conditii, la jumatatea lunii septembrie, autoritatile, impreuna cu bancile selectate, vor putea demara road-show-uri, intalniri de promovare pe plan international a emisiunii de euroobligatiuni.
"Spre finalul lunii septembrie si in octombrie vom incepe sa monitorizam permanent conditiile si putem iesi oricand in piata, in functie de evolutia acestora", a mai spus Dragoi.

Reprezentantul MFP a precizat ca volumul pentru aceasta emisiune poate fi, potrivit mandatului, "intre 500 milioane si 1,5 miliarde euro", iar suma finala va fi "strans legata de maturitate si de pret".

Emisiunea de eurobonduri va fi realizata, cel mai probabil, cu o maturitate cuprinsa intre 5 si 7 ani.

Vineri, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca solicita oferte din partea firmelor de avocatura care vor sa asigure consultanta legala pentru emisiunea de euroobligatiuni, data limita pentru primirea propunerilor fiind 3 septembrie.

Finantele au stabilit lista scurta cu cele 10 institutii financiare care vor putea prezenta oferte imbunatatite in vederea selectarii ca administratori ai emisiunii de euroobligatiuni.

Acestea sunt Barclays Capital, Citibank N.A., Credit Suisse, Deutsche Bank AG, EFG Eurobank Ergasias SA si Bancpost SA, Erste Bank si Banca Comerciala Romana SA, HSBC Group, ING, Societe Generale, Unicredit.

Pe de alta parte, pe plan intern, Dragoi a explicat ca MFP intentioneaza sa inceapa sa se imprumute, pana la finalul anului, pe termen lung, si sa emita titluri de stat cu maturitati "pana la 10 ani", pentru care exista cerere din partea jucatorilor precum fondurile de pensii.

Totodata, el a estimat ca randamentele pe plan local ar putea cobori sub 10% pe an, insa a subliniat ca acest lucru depinde si de reactia bancilor din piata.