Bancpost a semnat un acord de finantare cu BEI in valoare de 80 milioane euro, destinat creditarii IMM-urilor, si se afla in discutii preliminare cu BERD pentru un acord similar, in valoare de 50 milioane euro, care ar avea aceeasi destinatie, a spus presedintele bancii, Mihai Bogza.
"Luni am semnat un acord cu Banca Europeana de Investitii (BEI), in valoare de 80 milioane euro, destinat finantarii IMM-urilor. Discutam pentru o alta linie de finantare de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), in valoare de 50 milioane euro. Vom avansa cu aceasta negociere in functie de perspectivele reale care exista pentru acest sector, care a fost cel mai grav afectat de criza. Daca vom vedea o revenire a cererii bancabile pe segmentul IMM-urilor, vom continua", a declarat Bogza, potrivit NewsIn.

El a precizat ca banca urmareste sa isi diminueze costul resurselor, inclusiv prin substituirea, in portofoliu, a depozitelor atrase mai scump cu resurse mai ieftine, cum sunt cele de la institutiile financiare internationale.

"In conditii normale, un imprumut cum este cel de la BEI, de 80 milioane euro, putea fi utilizat integral intr-o luna sau doua, insa contextul economic actual impune prudenta. Ne mentinem o abordare foarte conservatoare in ce priveste acordarea de credite noi, din doua motive: in primul rand, pentru ca riscul de credit nu mai poate fi masurat din cauza incertitudinii care exista in piata si in al doilea rand din cauza costului mult mai ridicat al resurselor fata de perioada dinaintea crizei", a adaugat presedintele Bancpost.

Bogza a subliniat ca exista, in acest sens, o diferenta intre clientii deja existenti, in cazul carora banca nu a transferat toate majorarile de costuri ale resurselor cu care s-a confruntat, si clientii noi, pentru care pretul corect al creditului poate fi, in multe cazuri, prea ridicat fata de ceea ce acestia si-ar putea permite sa plateasca.

In prezent, in portofoliul de credite al Bancpost, finantarile pentru IMM-uri reprezinta circa 30%. La jumatatea acestui an, portofoliul de credite acordate de EFG Eurobank in Romania insuma 3,68 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri