Pe masura ce se apropie termenul de depunere a ofertelor financiare, estimarile privind pretul care va rezulta din competitia pentru BCR cresc vazind cu ochii. Toate circumstantele duc la maximizarea pretului.
Statul va incasa din vinzarea Bancii Comerciale Romane cea mai mare suma obtinuta in istoria privatizarii din Romania. Dupa ce un studiu Roland Berger estima cu citva timp in urma ca tranzactia se va incheia la peste trei miliarde de euro, banca de investitii Goldman Sachs confirma aceasta suma ca pret pentru pachetul de actiuni de 62% pus la bataie de statul roman. Valoarea minima totala a intregii banci, potrivit acestei ultime estimari, este de 3,8 miliarde de euro, dar statul ar putea incasa si cu doua miliarde de euro peste aceasta suma, adica de peste 4 ori valoarea contabila a Bancii Comerciale Romane.

Cine da mai mult

Pina pe 17 octombrie, cele 9 banci inscrise in competitia pentru BCR trebuie sa depuna ofertele financiare. Modalitatea de privatizare aleasa pentru BCR, dar si criteriile stabilite de Comisia de privatizare pun pretul pe primul loc. Pretul va avea o pondere de 90% in stabilirea punctajului final care va departaja competitorii.

Metoda negocierii cu selectie de oferte instituie un sistem care urmareste mentinerea competitiei pe toata durata procesului de privatizare a BCR si, implicit, vinzarea bancii la un pret cit mai bun. Prin selectarea a doi ofertanti cu care se vor desfasura negocierile, acestia vor trebui sa concureze intre ei pentru aducerea ofertelor initiale la un nivel superior. Si conjunctura de pe piata europeana este extrem de favorabila procesului de vinzare a BCR, dar si a CEC, aceste banci fiind ultimele ramase in proprietate de stat si oferite la privatizare.

Banca Comerciala Romana a obtinut, in primele sase luni, un profit net peste asteptari, de 443 de milioane de lei noi (121 de milioane de euro), reprezentind 70% din cistigul pe 2004, iar activele au urcat la 26,3 miliarde de lei noi (7,18 miliarde de euro).

Competitorii nu vor fi obligati sa scoata BCR pe Bursa

Vicepresedintele AVAS, Atena Ciorteanu, ne-a declarat ca strategia de privatizare a BCR nu se modifica. Oficialul a infirmat speculatiile potrivit carora Comisia de privatizare a bancii ar dori sa introduca o clauza pentru conditionarea vinzarii pachetului de actiuni, de o listare ulterioara la Bursa. In privinta estimarilor privind pretul de vinzare al pachetului de actiuni, Comisia se abtine de la orice comentarii, specificind faptul ca orice evaluare facuta de o firma de specialitate in cazul BCR se limiteaza exclusiv la scopurile pentru care a fost intocmita.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri