"Anul trecut investitorii din Romania au primit o dobanda efectiva de 15%, iar anul acesta va trebui sa asteptam pentru a vedea cum evolueaza piata, intrucat leul insa s-a apreciat foarte mult in comparatie cu valutele, iar dobanzile si randamentele din piata au scazut", ne-a declarat Ederer. In orice caz, dobanda oferita va fi peste inflatie. Oficialii Grawe au declarat pentru "Averea" ca plasamentele Grawe sunt indreptate in majoritate din investitii in titluri de stat si obligatiuni locale, urmate de euroobligatiuni si depozite bancare, precum si participatii mai mici in actiuni cotate. Ca sa se muleze pe oferta pietei locale, Grawe a coborat valoarea minima a unei polite anuale la 4 milioane de lei vechi. Portofoliul din Austria al Grawe este impartit intre instrumente de valoare cu dobanda fixa (40%), actiuni si instrumente de valoare cu dobanda variabila (20%), terenuri si cladiri (14,1%), actiuni (13,4%) si imprumuturi si alte investitii (10,7%). Lichiditatile din banci reprezinta numai 1,9%.

"Am investit pana in prezent in Romania circa opt milioane de euro, fara a include achizitia Sara Merkur, a carei valoare este confidentiala. Vom investi mai mult, inclusiv inntr-un nou sediu din Bucuresti", a spus Peter Kasyk, directorul Grawe Romania.

Ederer ne-a declarat ca divizia Sara Merkur din Romania a fost achizitionata de la firma-mama din Austria si investitori austrieci. In prezent, are loc integrarea activelor Sara Merkur in structura Grawe, proces ce se va incheia in decembrie. Austriecii lucreaza in prezent cu 17 brokeri independenti pe piata si in curand vor semna acorduri cu inca trei firme.

In primul semestru, volumul primelor subscrise a crescut cu 70%, iar numarul de contracte noi cu 46% fata de aceeasi perioada a anului 2004.