Ministerul Finantelor Publice a plasat obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la 5 ani, in valoare totala de 225,96 milioane lei (peste 53 mil. euro), la un randament mediu anual sub 10%, mai exact de 9,91%, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Finantele au incercat sa forteze „mana invizibila” a bancherilor inca din luna august pentru ca acestia sa accepte randamente din ce in ce mai mici, eventual cu o singura cifra.
Totusi, Finantele au atras doar 23,8% din valoarea de 950 milioane lei anuntata initial, dupa ce randamentul maxim acceptat a fost de 10% pe an. Bancile au depus cereri de cumparare de aproape 1,72 miliarde lei (404,3 milioane euro).

Ministerul condus de Gheorghe Pogea a primit in ultimele saptamani mai multe injectii semnificative de capital: o transa de 1,5 miliarde euro din imprumutul de la Comisia Europeana, 1,2 miliarde euro de la banci printr-un "club loan", precum si promisiunea ca a doua transa din pachetul financiar de la Fondul Monetar International va finanta deficitul bugetar.

Mai mult, de la inceputul anului 2009, Ministerul Finantelor a incercat in fiecare luna sa atraga cel putin un miliard de lei si prin titluri de stat cu discount cu scadenta la un an, insa, in luna august, a anutat doua licitati pentru acest tip de instrumente.

Astfel, MFP a atras, prin 7 licitatii, 4,5 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat cu scadenta la un an, adica doar jumatate din cat si-a propus initial din cauza neintelegerilor pe care le are cu bancherii si care sunt legate de nivelul randamentului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri