Bancile participante la privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) vor primi, cel mai tarziu marti, proiectul de contract elaborat de partea romana, care va include si clauzele solicitate prin strategia aprobata de guvern in luna august, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

"Se fac ultimele corecturi pentru a stabili ce mai trebuie inclus in contract. Potrivit angajamentelor, proiectul trebuie distribuit participantilor cu cel putin 10 zile inainte de termenul-limita pentru depunerea ofertelor preliminare neangajate", a precizat sursa citata. Dupa retragerea Rabobank, au ramas in competitia pentru preluarea CEC opt banci: Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A.; EFG Eurobank; National Bank of Greece; OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank - Holding A.G; Societe Generale; Dexia si Erste Bank.

Un grup de patru banci - Societe Generale, Raiffeisen Bank, OTP Bank si Monte dei Paschi di Siena - a incheiat prima faza a procesului de evaulare, urmand ca celelelate patru institutii sa finalizeze operatiunile in saptamana urmatoare. Potrivit clauzelor stabilite prin strategie, cumparatorul se va angaja sa efectueze toate diligentele pentru a distribui prin unitatile CEC fondurile comunitare din categoria Politica Agricola Comuna si fondurile de restructurare si coeziune ale Uniunii Europene, "cat mai aproape de utilizatorii finali din mediul rural". De asemenea, contractul de privatizare va cuprinde o clauza privind reteaua teritoriala. Astfel, castigatorul licitatiei de la CEC va mentine timp de cel putin cinci ani un numar de minim 700 de unitati in mediu rural si in localitati cu mai putin de 50.000 de locuitori.