Cresterile de impozite anuntate de Ministerul Finantelor Publice pentru sporirea veniturilor bugetare diminuate de introducerea cotei unice de 16% isi arata coltii: veniturile bugetului din unele "taxe" se pot reduce drastic, chiar daca nivelul de impozitare este inzecit. In aceasta situatie se incadreaza majorarea impozitului pe castigul de capital. "Numai prin scaderea de miercuri a pretului la Petrom, statul a pierdut echivalentul a peste 350 milioane de dolari, adica de cinci ori mai mult decat ar putea sa castige dintr-un impozit marit din piata. Romania are nevoie de o piata puternica si acest moment inca nu a sosit ; numai atunci cand vom ajunge in acel moment are sens sa se mareasca, cu grija, taxele", ne-a declarat presedintele Rasdaq, Siminel Andrei. Acesta subliniaza ca "impozitarea Bursei in acest moment este o mare greseala".

Panica trece, speculatiile raman

Panica de pe Bursa a trecut ieri, dupa cateva clarificari oferite de oficialii Guvernului asupra impozitarii veniturilor obtinute de pe piata de capital. Brokerii afirma ca piata este "speculativa", ponderea detinuta de cei care speculeaza piata de capital fiind mult mai mare in prezent. Din acest motiv, multi dintre ei se feresc sa faca prognoze referitoare la evolutia Bursei.

Pe de alta parte, cresterile spectaculoase ale actiunilor tranzactionate pe Bursa "trebuiau sa sufere o corectie", spun brokerii. In conditii normale, reducerea cotatiilor n-ar fi trebuit sa fie de peste 2-3% intr-o zi.

Miercuri, jucatorii la Bursa au intrat in panica in urma declaratiilor facute de reprezentantii Guvernului pe tema maririi impozitului pe actiuni la 10%, fara a specifica data de la care urma sa se aplice aceasta masura. Seara s-a aflat ca impozitul va fi aplicat capitalurilor obtinute dupa data de 1 aprilie si randamentelor castigate din vanzarea actiunilor detinute mai putin de un an. Ieri, in prima parte a zilei, BVB a consemnat o crestere de 5%, volumul tranzactiilor fiind la ora 12, de 497 miliarde de lei. Chiar daca impozitul inzecit se aplica de la 1 aprilie, brokerii nu estimeaza momentan o cadere a bursei la finele lunii martie.

Bursa, sensibila la declaratiile oficialilor

Un alt motiv de "panica" pentru investitori au fost declaratiile recente ale ministrului finantelor, Ionut Popescu, referitoare la faptul ca pragurile de detinere de actiuni la societatile de investitii financiare ar trebui desfiintate. Intrebat cum comenteaza aceste afirmatii, directorul general al Bursei de Valori, Stere Farmache, ne-a declarat ca "sunt situatii cand declaratiile care vizeaza piata de capital trebuie bine masurate si cantarite. Persoanele trebuie sa anticipeze ca acestea pot avea efecte pe piata de capital. Cred ca in multe situatii si abtinerea de la declaratii poate fi o solutie". Cat priveste anuntul de majorare a impozitului pe actiuni, Farmache a subliniat ca Bursa este sensibila la declaratiile publice, "in special la cele facute de persoane cu responsabilitati".

Pragul de detinere la SIF-uri, schimbat?

Sefii celor cinci SIF-uri se vor intalni, miercurea viitoare, cu membrii Comisiei de buget-finante din Senat pentru a stabili pragul de detinere de actiuni, urmand ca rezultatul discutiilor sa fie comunicat Guvernului, a declarat, ieri, presedintele Comisiei, Varujan Vosganian, citat de Mediafax.

El a precizat ca exista posibilitatea mentinerii limitei actuale, de 0,1%, majorarea la 1% sau 5%, respectiv eliminarea oricarui prag."Fiecare dintre aceste solutii are avantaje si dezavantaje. Criteriile pe care le vom avea in vedere, in discutiile cu reprezentantii SIF-urilor, se refera la interesul actionarilor si mentinerea unui comportament activ al SIF-urilor la Bursa", a completat Vosganian. El a precizat ca, dupa discutiile cu sefii SIF-urilor, reprezentantii Parlamentului vor discuta aceasta problema cu Guvernul. "Pragul de detinere poate fi stabilit prin lege", a subliniat Vosganian.

CNVM nu poate interveni

In opinia senatorului liberal, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu poate interveni in problema participatiei la capitalul SIF-urilor, pe motiv ca nu-i permite legea. CNVM a aprobat, ieri, o instructiune privind unele masuri pentru incadrarea societatilor de investitii financiare in prevederile Legii 297/2004, care reglementeaza piata de capital. In instructiune se specifica obligativitatea conducerilor SIF de a modifica sau elimina restrictiile de detinere, astfel incat "actiunile din aceeasi categorie emise de catre SIF sa confere proprietarilor drepturi si obligatii egale". O prima interpretare a acestei prevederi ar putea duce la ideea eliminarii totale a pragurilor de detinere.

Actiunile SIF, oprite de la tranzactionare

CNVM a aprobat, in sedinta de ieri, instructiunea privind unele masuri pentru incadrarea societatilor de investitii financiare (SIF) in prevederile Legii nr. 297/2004. Comisia a decis suspendarea de la tranzactionare, pana la sfarsitul zilei de vineri, 11.02.2005, a actiunilor SIF inscrise la cota Bursei de Valori Bucuresti si a instrumentelor financiare derivate avand ca suport respectivele actiuni, tranzactionate la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu, astfel incat toti participantii la piata sa aiba acces egal la informatiile privind prevederile noului act normativ. Titlurile SIF vor fi reluate la tranzactionare la inceputul saptamanii viitoare, informeaza CNVM.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri