Ca urmare a evolutiilor demografice tot mai grave, statele nationale trebuie sa ia rapid o serie de masuri pentru a asigura pensii decente pentru cetateni, arata cel mai recent raport al Forumului Economic Mondial (WEF) publicat zilele trecute si intitulat: „Transforming Pensions and Healthcare in a Rapidly Ageing World: Opportunities and Collaborative Strategies”.


Raportul contine analize si recomandari privind pensiile de stat si cele private, precum si masurile pe care statele si operatorii privati trebuie sa le intreprinda pentru a furniza pensii mai mari indivizilor, se explica in comunicatul Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Documentul WEF pleaca de la problema imbatranirii populatiei la nivel global, care pune tot mai multa presiune pe sistemele publice de pensii si creste nevoia dezvoltarii componentei de economisire privata individuala, prin fondurile private de pensii.

Concluziile raportului arata ca statele nationale trebuie sa dezvolte pensiile private, ca solutie complementara la sistemele publice de pensii, prin introducerea obligativitatii participarii la fondurile de pensii private si prin asigurarea unor niveluri suficient de ridicate ale contributiilor virate la aceste fonduri private.

Totodata „institutiile financiare care administreaza aceste fonduri de pensii private trebuie sa asigure extinderea acoperirii in randul salariatilor, inclusiv cu ajutorul organizatiilor patronale si al sindicatelor (care trebuie sa incurajeze acest proces). Impreuna, statele nationale si institutiile financiare trebuie sa dezvolte campanii de informare si educare financiara, intrucat indivizii sunt insuficient pregatiti pentru a economisi destul in vederea pensionarii”, mentioneaza comunicatul APAPR citand raportul WEF.

Astfel, potrivit statisticilor citate in raportul WEF, numarul persoanelor cu varsta de peste 65 de ani va creste de la 477,4 milioane in 2005 (sub 8% din populatia globala) la 978,9 milioane in 2030 (aproape 12% din populatia globala).

Ca urmare, ponderea cheltuielilor publice cu pensiile, relativ la PIB, va creste in statele dezvoltate cu pana la 45% pana in 2050. Contrar gandirii conventionale conform careia „avem inca destul timp pentru a rezolva problemele legate de pensii”, analiza WEF arata ca „fereastra de oportunitate pentru a rezolva problema globala a pensiilor se inchide rapid”.

Ce recomanda expertii Forumului Economic Mondial?

In primul rand, expertii forumului Economic Mondial recomanda dezvoltarea educatiei financiare si oferirea de sfaturi pentru planificarea financiara in vederea pensionarii.

„Pentru multi indivizi, in special cei tineri, planificarea financiara in vederea pensionarii este o tema complexa si care de obicei este amanata la nesfarsit. Chiar daca multi dintre ei sunt constienti ca trebuie sa economiseasca mai mult, oamenii tind sa nu faca nimic pentru a rezolva aceasta problema”, se explica in APAPR.

Studiile si sondajele realizate in ultimii ani, citate de WEF, arata ca o buna parte dintre oameni nu inteleg „limbajul financiar” fiind in general nepregatiti financiar pentru a se pensiona, adica nu au facut economiile necesare pentru o batranete linistita. In acelasi sens, desi oamenii sunt constienti ca pensia de stat nu le va putea oferi un trai decent la batranete, multi nu fac nimic pentru a preintampina aceasta problema.

Mai mult decat atat, majoritatea oamenilor nu realizeaza cat de mult trebuie sa economiseasca pentru pensionare si ca atare amana decizia de a incepe sa economiseasca, iar cei care economisesc in sistemele de pensii private isi supraestimeaza nivelul pensiei pe care o vor primi, in raport cu contributiile (economiile) pe care le vireaza in sistem.

Expertii WEF recomanda introducerea problemei pensiilor (private) in strategiile nationale de educatie financiara o data cu dezvoltarea unor campanii nationale de informare in legatura cu reforma pensiilor si functionarea sistemelor de pensii. In acest context si institutiile financiare trebuie sa contribuie la dezvoltarea campaniilor de educare si informare financiara.

In al doilea rand, dar la fel de important, specialistii WEF explica faptul ca desi in statele dezvoltate, unele sisteme de pensii private nu beneficiaza de finantarea necesara pentru a face fata problemelor descrise anterior, cresterea nivelului contributiilor si prelungirea vietii active sunt masuri esentiale pentru dezvoltarea componentei private de economisire in vederea pensionarii.

Totusi, arata comunicatul APAPR, cei mai multi indivizi, in special tinerii, obisnuiesc sa nu economiseasca pentru pensie si nu doresc sa se gandeasca la acest aspect. De asemenea, angajatorii lor sunt tot mai reticenti sa le „sponsorizeze” pensiile si isi reduc contributiile platite in contul acestora de la fondurile de pensii private.

„Mecanisme institutionale - cum ar fi obligativitatea aderarii la fonduri de pensii private si un nivel cat mai ridicat al contributiilor - sunt necesare pentru a facilita cresterea pensiilor private”, arata raportul WEF.

Din prisma acestor lucruri, statul trebuie, spune APAPR citand expertii WEF, sa introduca scheme de economisire private pentru pensionare, la scara nationala, cu obligativitatea aderarii, nivel destul de ridicat al contributiilor si optiuni simple si transparente pentru participanti, iar institutiile financiare sa extinda cat mai mult acoperirea fondurilor de pensii in randul salariatilor, cu ajutorul organizatiilor patronale si al sindicatelor.

Acelasi raport face o serie de alte recomandari cum ar fi cresterea eficientei fondurilor de pensii (prin diversificarea optiunilor de investitii, simplificarea alegerii si transparenta crescuta), dezvoltarea pietelor de anuitati si a instrumentelor care contracareaza riscul de longevitate, etc.

Forumul Economic Mondial (WEF) este o organizatie internationala independenta, care are ca obiectiv imbunatatirea nivelului general de trai al lumii, prin angajarea liderilor globali in crearea de parteneriate si programe cu acest scop. WEF este o fundatie impartiala, non-profit, apolitica si fara interese nationale sau partizane.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri