Asiguratorii din Romania nu platesc despagubiri in urma incheierii politelor de malpraxis, desi incaseaza anual peste 2,8 milioane euro, in conditiile in care prima medie anuala este de 6 euro pentru asistenti si de 40 euro pentru medici, a declarat directorul general al SRBA Broker.
Estimarea a fost facuta in conditiile in care, anual, se asigura 47.000 de medici si aproximativ 150.000 de asistenti, fara sa fie luati in calcul si farmacistii.

"Din cate stiu eu, nu s-au platit daune pentru astfel de asigurari. Cazul Ciomu este singurul caz mediatizat pe care il avem cu hotarare judecatoreasca definitiva. Si acolo exista o problema, in sensul ca in Romania politele de malpraxis nu acopera si daunele morale", a spus directorul general al SRBA Broker de Asigurare Reasigurare, Gheorghe Grad, citat de NewsIn.

El subliniaza ca principala cauza pentru care nu se platesc despagubiri in Romania o reprezinta "lipsa culpei medicale" si faptul ca eventualele tratamente suplimentare efectuate de catre pacient nu sunt suportate de catre acesta.

"Malpraxis-ul este o polita de raspundere civila profesionala. Culpa actului medical este stabilita de Colegiul Medicilor. Un judecator nu este in masura sa stabileasca daca medicul a gresit sau nu din punct de vedere medical", a explicat seful SRBA Broker.

Colegiul Medicilor este un "judecator profesional", iar in functie de deciziile acestuia se aplica sanctiuni personalului medical. Astfel, un medic care a fost dat in judecata intr-un caz de malpraxis nu poate pierde in instanta daca decizia Colegiului Medicilor este in favoarea sa, a mentionat Grad.

Prime "simbolice", pe o piata fara despagubiri

Cei aproximativ 30 de asiguratori care incheie polite de malpraxis incaseaza, in medie, in jur de 100.000 euro fiecare. Din incasari, 25-30% acopera cheltuielile de administrare.

"Practic, cei 70.000 de euro care raman nu pot sustine plata unor despagubiri. Cat timp nu vom plati prime adecvate riscului, nu trebuie sa ne asteptam la despagubiri", considera Grad.

La asigurarile de malpraxis, raportul dintre cheltuielile de administrare si incasarile din polite este mai mare decat in cazul altor tipuri de asigurari, unde media se situeaza in jur de 15%. "Cu cat polita de asigurare are o valoare mai mica, cu atat cheltuiala pentru aceasta este mai mare. Polita trebuie emisa cu anumite costuri", sustine seful SRBA Broker.

El a adaugat ca, in alte tari din Europa, prima de asigurare pentru un medic se ridica la cateva mii de euro, iar despagubirile platite sunt de ordinul sutelor de mii.

Legislatia romaneasca a impus obligativitatea asigurarii de malpraxis fara a crea un cadru de stabilire a culpei medicale, motiv pentru care au fost stabilite niste prime "simbolice", care nu permit plata despagubirilor, potrivit sefului SRBA Broker.

El considera ca ar trebui schimbata conceptia Colegiului Medicilor, care detine un rol cheie in acest sistem, fata de eroarea medicala, si ca primele ar trebui majorate in conformitate cu riscul asumat, ca sa se poata plati despagubiri.

In 2008, SRBA Broker de Asigurare Reasigurare a inregistrat venituri de 2,8 milioane lei, in crestere cu 40% fata de anul anterior, cand veniturile au insumat 2 milioane lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri