Cursul de referinta al bancii centrale a scazut nesemnificativ, la 4,2434 lei/euro, in conditiile in care piata romaneasca ramane inerta, cu fluctuatii mici de curs si volume reduse, neinfluentata de monedele din regiune, care au inregistrat aprecieri.

Vineri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisase un curs de referinta de 4,2436 lei/euro. Leul a fluctuat intr-un interval restrans pe tot parcursul primei parti a sedintei, intre 4,24 si 4,2470 lei/euro, scrie NewsIn.

"Sunt volume mici, piata parca pare in asteptare. Nu s-a corelat nici cu valutele din regiune, care s-au apreciat", a declarat, pentru NewsIn, dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.

In regiune, zlotul a pierdut teren pana la aproape 4,11 zloti/euro, dupa o apreciere initiala, iar forintul s-a intarit pana la cotatii sub 272 forinti/euro.

Fata de dolarul american, cursul de referinta anuntat de BNR a coborat cu aproape 2 bani (0,57%), la 2,9572 lei/dolar, de la nivelul de vineri, de 2,9741 lei/dolar.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat usor, pana in apreciere de 1,435 dolari/euro, in jurul orei 13:30, ora Romaniei.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,17% pe an, in crestere fata de cel din sedinta anterioara, de 9,12% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut la 9,67% pe an, de la nivelul de vineri, de 9,57% pe an.

Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pentru o zi (de tip overnight) erau dimineata la niveluri ridicate, de 9,10-9,60% pe an, insa dupa ce BNR a anuntat o licitatie repo, ratele au coborat la 8,50-9,25%, in apropiere de dobanda de politica monetara, de 8,50% pe an.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Mugur Isarescu: Atacul la adresa BNR este jalnic!