Dobanzile aferente contului curent sunt simbolice si poti retrage in anumite situatii mai putini bani decat ai depus.

E bine sa ai un cont in care sa primesti si din care sa poti trimite bani dar e si mai bine ca sumele "in tranzit" sa fie remunerate rezonabil. Fapt care nu se prea intampla in cazul majoritatii conturilor curente, unde dobanzile sunt in general de 1% pe an.

Asta insemna ca daca ai primit ceva bani in cont si nu ii ridici de exemplu timp de 3 luni, vei primi in momentul retragerii acestora mai putini bani de cat aveai (comisionul de retragere este de 0,5% iar dobanda acumulata in acest interval de numai 0,25%).

Pentru a evita acest fapt multi deponenti au deschise conturi de economii in care muta imediat banii care le sunt trimisi in contul curent pentru a-i pune "la treaba".

La fel de indicate sunt si certificatele de depozit unde bancile calculeaza zilnic cotatii de cumparare si rascumparare (vezi BCR). Exista insa si variante mai putin ocolite.

Fondul monetar, un altfel de cont curent

In acest moment fondurile monetare ofera randamente comparabile cu cele ale unui depozit la termen in lei. De pilda, Tezaur a obtinut o apreciere a unitatii de fond in intervalul 1-26 ianuarie de 1,01%, Stabilo a crescut cu 1,02% iar BCR Dinamic de 1,03% (dobanzile bancare la o luna sunt cuprinse intre 13-14%/an, ceea ce echivaleaza cu o apreciere lunara de 1,08%).

Contul de investitor intr-un fond monetar poate fi folosit insa similar unui cont curent. Dupa ce l-ai deschis poti face rascumparari atat in contul tau bancar cat si in alte conturi, pe numele unor terti; similar, in cazul noilor subscrieri, banii pot fi depusi personal, prin virament sau cash, sau de alta persoana in contul tau (trebuie ca aceasta sa treaca toate datele personale ale investitorului, CNP, serie si numar CI etc.).

Ideal ar fi ca aceste transferuri de fonduri sa fie facute dintr-un fond diversificat sau de actiuni datorita performantelor mult mai bune ale acestora (Intercapital si Napoca au crescut cu 17% de la inceputul anului).

Din pacate in aceste cazuri societatile de administrare impun anumite perioade minime de imobilizare a banilor in fond, retragerile inainte de acest termen fiind penalizate cu cateva procente.

Cont'Rol, trei produse intr-unul singur

Un cont curent special are ING Bank. Practic e vorba de un cont curent classic altoit cu un depozit la termen pe tulpina unui card cu overdraft.

Cu alte cuvinte, pentru sume ce depasesc 7 milioane lei, contul curent functioneaza ca uun cont de economii (13% /an este dobanda). Cum comisionul de retragere este de 0,2% la bancomatele bancii, esti mai avantajat decat in cazul depozitului la termen unde comisionul de retragere este uzual de 0,5%.

Pentru cei care opteaza sa primeasca salariul in contul curent si au un venit de minim 200 euro pe luna, exista si facilitatea descoperitului de cont, in limita unei sume de 150% din venitul lunar.

Avantajul acestui produs este ca poti ridica imediat banii care ti s-au virat in cont iar daca nu o faci, acestia sunt pusi imediat la lucru la o dobanda apropiata de media din sistemul bancar. Practic dupa prima saptamana de imobilizare a banilor ti-ai acoperit comisionul de retragere si se poate spune ca mergi "in profit".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri