Standardele de creditare pentru populatie au devenit mai restrictive in al doilea trimestru din 2009, pentru toate tipurile de credite, insa prognozele BNR pentru trimestrul al treilea indica o temperare a ultimelor tendinte.

Sondajul BNR mai arata ca cerere de credite de consum s-a restrans mai mult decat in cazul creditelor ipotecare, iar pentru trimestrul al treilea din acest an bancile se asteapta la revigorarea solicitarilor pentru toate tipurile de imprumuturi.

In cazul imprumuturilor acordate companiilor, principalii factori care au condus la inasprirea standardelor de creditare au fost riscul asociat colateralului (garantiei), asteptarile privind situatia economica generala si riscul asociat industriilor in care activeaza firmele.

Bancile considera ca riscurile asociate companiilor au sporit semnificativ in trimestrul al doilea din 2009, majoritatea sectoarelor inregistrand deteriorari pronuntate. In acelasi timp, creditorii sunt de parere ca sectorul tranzactiilor imobiliare si cel al constructiilor se evidentiaza ca fiind cele mai riscante.

Sondajul BNR este efectuat trimestrial in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie. El are la baza un chestionar ce este transmis primelor 10 banci din sistem alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei.

Potrivit datelor BNR aceste 10 institutii bancare detin aproximativ 80% din piata creditelor.