Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis, prin instructiunea numarul 2/2005, obligarea SIF-urilor sa elimine sau sa modifice prevederile de limitare a detinerilor de actiuni emise de SIF sau a drepturilor de vot.

"Consiliul de Administratie al SIF care se autoadministreaza sau, dupa caz, al SAI
care administreaza o SIF este obligat sa procedeze la eliminarea sau modificarea in
conformitate cu art.16, a prevederilor din actele constitutive ale SIF referitoare la
limitarea detinerilor de actiuni emise de SIF sau a drepturilor de vot", se spune in articolul 15 al actului normativ.

O alta prevedere importanta este cea de la articolul 16, potrivit careia, actiunile din aceeasi categorie emise de catre SIF confera proprietarilor drepturi si obligatii egale.

Prin urmare, detinatorii de actiuni la SIF-uri vor avea o putere de vot proportionala cu numarul de actiuni detinute de fiecare in parte. Astfel, investitorii care detin un numar mai mare de actiuni vor avea un numar mai mare de voturi.

Pana acum, indiferent de procentul detinut, investitorii de la SIF-uri puteau vota doar pentru echivalentul a 0,1% din actiuni.

Potrivit analistilor, decizia CNVM permite preluarea SIF-urilor de catre grupuri de interese.

CNVM a suspendat tranzactionarea SIF-urilor

CNVM a suspendat de la tranzactionare actiunile celor cinci SIF-uri, pentru ca toti participantii la piata sa aiba acces egal la informatiile privind prevederile actului normativ mentionat, care le reglementeaza activitatea.

Au fost suspendate atat actiunile SIF inscrise la cota Bursei de Valori Bucuresti (BVB), cat si instrumentele financiare derivate avand ca suport respectivele actiuni, tranzactionate la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu.

Tranzactionarea SIF-urilor va fi reluata in sedinta de luni.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Spațiul Privat Virtual se interconectează cu Ghiseul.ro
Setari Cookie-uri