Mugur Isarescu ar urma, astfel, sa isi inceapa noul mandat de cinci ani la 11 octombrie 2009, in conditiile in care nu are in prezent contracandidati pentru sefia Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Acesta ar fi al patrulea mandat pentru Isarescu ca guvernator al BNR.

"Isarescu iese din discutie pentru schimbarea pozitiei pe care o detine. Doar Parlamentul, cand isi va da votul final, ar putea sa se opuna, dar nu cred", au spus surse avizate.

In acelasi timp, doi dintre cei trei membri cu functie executiva in BNR, respectiv prim-viceguvernatorul BNR (din 2004), Florin Georgescu, si viceguvernatorul Cristian Popa (din 1998), vor fi propusi pentru un nou mandat.

Florin Georgescu, fost ministru de finante in guvernul Vacaroiu la jumatatea anilor '90, va avea sustinere in continuare din partea Partidului Social Democrat (PSD), care l-a sustinut si in 2004, in timp ce Partidul Democrat Liberal (PDL) va sustine candidatura lui Cristian Popa.
Florin Georgescu conduce, din functia de prim-vicegurvenator, Comitetul de Supraveghere al bancii centrale, in timp ce Cristian Popa coordoneaza Comitetul de Politica Monetara.

In schimb, Eugen Dijmarescu, viceguvernator al bancii centrale din 2004 si care conduce Comitetul de Administrare a Rezervelor Internationale, ar urma sa fie schimbat, dupa toate probabilitatile indicate de sursele citate, in conditiile in care PDL este posibil sa propuna un nou candidat in functia respectiva.

Isarescu, in varsta de 60 de ani, este guvernator al BNR din 1990 si a devenit in acest an cel mai longeviv guvernator de banca centrala din lume, intrand in acest an in Cartea Recordurilor.

Trei din cei cinci membri fara functie executiva in CA, sustinuti politic in continuare

De asemenea, Parlamentul va propune schimbarea unora dintre cei cinci membri ai CA fara functie executiva.

"UDMR o va propune din nou, cel mai propbabil, pe Agnes Nagy, iar Napoleon Pop va fi si el propus sa ramana ca membru in BNR din partea PNL, ca si data trecuta", au mai spus surse politice.

Conform discutiilor preliminare, PDL va putea propune inca un mandat pentru functia de membru in CA, urmand ca Virgiliu Stoenescu, in 2004 sustinut de PSD, sa fie propus de Partidul Democrat Liberal.

In acelasi timp, PSD va putea propune doi membri ai CA, in conditiile in care Maria Ene, in 2004 sustinuta de PRM, va fi exclusa din conducerea BNR.

"PSD va sustine candidatura lui Marin Dinu, in prezent profesor universitar, si, este posibil sa il propuna, ca si in 2004, pe Silviu Cerna", au mai spus sursele citate.

Marin Dinu este profesor universitar doctor si decan al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucuresti.

Actualul mandat al Consiliului de Administratie al bancii centrale expira pe data de 10 octombrie, iar noul CA urmeaza sa preia conducerea bancii centrale pe 11 octombrie. Pana pe 30 septembrie, Parlamentul trebuie sa isi dea votul final pentru viitoarea conducere, pentru ca noua structura a BNR sa isi preia atributiile la 10 zile de la publicarea deciziei in Monitorul Oficial.

Comisia de Buget Finante va trimite, cel mai probabil in cursul zilei de marti, o nota catre Biroul Permanent prin care va atentiona ca expira mandatul pentru Consiliul de Administratie. Procedura parlamentara este deja intarziata, iar birourile permanente reunite trebuie sa ia in discutie subiectul si apoi sa sesizeze comisiile de specialitate. Vor urma audierile in comisii si, dupa ce isi vor da votul, vor prezenta un raport in plen, care isi va da votul final, pana pe 30 septembrie, au mai spus sursele.

Actualul Consiliu de Administratie al BNR a fost numit de Parlament la finalul lui septembrie 2004, cand PSD se afla la guvernare, la acea data fiind impus Florin Georgescu in postura de prim loctiitor al guvernatorului, care a coincis si cu retragerea sa din Parlament, iar PRM si UDMR au obtinut fiecare cate un reprezentant in CA.