Bancile au suprareactionat, in contextul actual, manifestand o prudenta excesiva fata de clienti si "un lucru care se impune este mai multa flexibilitate din partea acestora", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, dand exemplu derularea foarte lenta a procesului de atragere a fondurilor UE.

"Cred ca si bancile au suprareactionat, fiind excesiv de prudente fata de clienti. Mai multa flexibilitate din partea bancilor este un lucru care se impune", a spus Isarescu.

El a aratat ca Romania are multiple oportunitati in folosirea fondurilor europene, insa in prezent atragerea acestora este "sub un nivel minim" acceptabil, iar "procesul se deruleaza foarte lent", informeaza NewsIn.

Seful BNR a completat ca bancile trebuie, in acest sens, sa devina mai flexibile, comparativ cu prudenta excesiva afisata in ultimele luni.

Pe de alta parte, Isarescu a explicat ca investitiile publice, care ar putea constitui un motor de dezvoltare, reprezinta o solutie pe care Romania nu o poate folosi decat intr-o masura limitata in prezent, deoarece ar accentua comportamentul prociclic al politicilor publice.

"Este greu sa iesi dintr-o politica fiscala prociclica. Statul, daca intervine la nivel macroeconomic, trebuie sa intervina doar anticiclic, deoarece politicile prociclice maresc variatiile ciclului economic si fac scaderile mai accentuate. Din aceasta cauza nu putem folosi foarte mult nici investitiile publice. O solutie sunt fondurile europene, dar procesul de atragere este foarte lent", a afirmat Isarescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Nationalismul de la TV se pierde pana la raft: Importam masiv alimente