In luna iulie, BCR Administrare Fond de Pensii depusese la Comisie documentatia pentru autorizarea prealabila a fuziunii fondului administrat de BCR cu cele doua fonduri de pensii private obligatorii.

"Aceste doua operatiuni de fuziune se incadreaza intr-un proces natural de consolidare a pietei fondurilor de pensii administrate privat, in conditiile in care legea prevede un plafon minim de 50.000 de participanti care trebuie atins in perioada primilor trei ani de la data constituirii fondului de pensii, in vederea asigurarii functionarii eficiente si in conditii de siguranta pentru participanti", specifica arbitrul pietei pensiilor private, explicand decizia.

Fondul BCR Pensii, care are 213.796 de participanti, va fuziona concomitent cu fondurile mai mici OTP (20.706 de participanti) si Prima Pensie (18.101 de participanti).

Aceasta este insa prima autorizare din cele doua necesare. Autorizarea definitiva a fuziunii va putea fi decisa numai dupa consultarea participantilor cu privire la noile conditii ale fondului absorbant, iar administratorul fondului absorbit are obligatia de a trimite participantilor, in scris, cu confirmare de primire, noile conditii ale prospectului fondului absorbant si de a-i informa asupra posibilitatii de transfer fara penalitati, in termenul legal mentionat anterior, se mentioneaza in comunicatul CSSPP.

Participantii care nu sunt de acord cu noile conditii ale fondului absorbant se vor putea transfera fara penalitati de transfer la orice alt fond de pensii administrat privat, in termen de 90 de zile calendaristice de la data publicarii anuntului privind fuziunea, care se va putea finaliza ulterior acestui termen de trei luni.

Preluarea participantilor care nu s-au transferat de la fondul de pensii absorbit la fondul de pensii absorbant, precum si preluarea activelor ramase dupa transferul participantilor la alte fonduri de pensii administrate privat se vor efectua dupa obtinerea autorizarii definitive a fuziunii, atunci cand va incepe derularea efectiva a operatiunii de fuziune a fondurilor de pensii administrate privat.

De asemenea, de la data comunicarii deciziei de autorizare prealabila a fuziunii fondurilor de pensii, administratorului ii este interzisa incheierea de noi acte individuale de aderare la fondul de pensii absorbit.

La sfarsitul lunii august, BCR Fond de Pensii avea peste 213.796 de participanti si o valoare a activului net de 78,57 milioane de lei.
In prezent, pe pilonul II sunt 12 administratori de fonduri de pensii private obligatorii iar dupa finalizarea acestor doua fuziuni vor ramane 10.