Actiunile incluse in indicii BET si BET-C nu au adus, saptamana trecuta, castiguri semnificative jucatorilor de la Bursa, insa acestia au obtinut, totusi, profituri, in urma schimburilor cu titluri ale societatilor financiare. Astfel, daca indicele celor mai lichide zece actiuni a pierdut, in perioada analizata, 0,08%, iar indicatorul intregii piete a crescut usor cu 0,03%, BET-FI a urcat cu 2,3%. In sedinta de joi, 6 octombrie 2005, indicele SIF-urilor a atins un nou maxim istoric, ajungand la 35.758,52 puncte. De la inceputul anului, BET-FI a crescut, astfel, cu 106,8%. Valoarea totala a tranzactiilor a fost in scadere, fiind de 165,4 milioane lei, ceea ce inseamna un rulaj mediu zilnic de 33 milioane lei.
Saptamana bursiera care tocmai s-a incheiat a decurs sub influenta incertitudinii legate de prevederea din noul Cod Fiscal privind impozitarea castigului pe tranzactiile cu actiuni, precum si sub influenta evolutiilor negative inregistrate pe pietele de capital europene. Indicii BET si BET-C au reflectat pozitiile de asteptare ale investitorilor, spun brokerii, pana se va lamuri ce procent din castigul pe actiuni va reveni statului, adica, daca impozitul de 16% este valabil si pentru actiunile mai vechi de un an. La sfarsitul saptamanii analizate au aparut informatii in presa potrivit carora nu se va mai aplica impozitul de 1% pentru titlurile mai vechi de un an. Analistii au remarcat insa faptul ca aceasta problema a impozitarii nu a avut efect si asupra societatilor financiare. Cotatia acestor actiuni a urcat mult, saptamana trecuta, din cauza achizitiilor efectuate de investitori institutionali, cel mai probabil, fonduri straine, afirma Florin Catinas, broker la WBS Romania. Acestia au cumparat volume mari de actiuni SIF, dupa aparitia in presa a unei declaratii privind posibila valoare de achizitie a pachetului majoritar la BCR, valoare situata intre 3,8 si 4,9 miliarde euro. Patru societati financiare detin cate 6% din actiunile BCR, iar SIF 5 Oltenia detine 6,12%. Cele mai multe schimburi

s-au efectuat cu actiuni SIF 5 si SIF 2 Moldova, cele doua SIF-uri raportand noi investitii in Biofarm Bucuresti, fapt ce le-a plasat in topul lichiditatii. Ponderea SIF 5 in totalul tranzactiilor bursiere a fost de 21,8%, iar cea a SIF 2, de 19,7%.

Titlurile bancare si petroliere au fost eclipsate, asadar, saptamana trecuta, de SIF-uri. Cu toate acestea, Rompetrol Rafinare a avut o evolutie spectaculoasa

intr-una din sedintele bursiere, cand pretul a inchis la 0,122 lei/actiune, fapt petrecut dupa ce un studiu al Raiffeisen Centralbank plasa compania printre cele mai ravnite societati de catre investitorii occidentali. Cotatia Rompetrol s-a depreciat spre finalul perioadei analizate, dupa ce pretul petrolului a fost in scadere pe pietele internationale.

Pretul actiunilor bancare a fost relativ stabil, cotatia actiunilor BRD ajungand la 13 lei/actiune, iar cea a titlurilor Bancii Transilvania, la 1,03 lei/actiune.

Spre sfarsitul saptamanii trecute, lichiditatea a scazut pe fondul deprecierii leului, dupa cum afirma unii brokeri. Acest fapt ii defavorizeaza pe straini, care vand actiuni in lei, iar sumele rezultate le transforma in euro in vederea repatrierii profitului, spune Valerian Ionescu, director de operatiuni la societatea CAIB Securities. El nu exclude ca unele fonduri straine sa-si inchida pozitiile din acest motiv. Analistul mai afirma ca evolutia viitoare a pietei bursiere depinde de cea a leului in raport cu moneda unica europeana, dar si de evolutia pietelor europene. Analistii de la Intercapital Invest sunt mai optimisti si considera ca, in zilele urmatoare, este posibil sa asistam la o consolidare a preturilor actuale ale actiunilor, iar daca nu apar evenimente negative, indicii bursieri isi vor continua evolutia pozitiva, deoarece interesul pentru Bursa autohtona este ridicat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri