ING si MKB Romexterra, sanctionate pentru neparticiparea la licitatia de titluri in euro

BNR a sanctionat, prin avertisment scris, ING Bank Romania si MKB Romexterra Bank, in calitate de dealeri primari, pentru neparticiparea la subscriptia publica de titluri de stat din 14 august 2009, cand Finantele au plasat obligatiuni denominate in euro pe piata interna.
"Astfel de sanctiuni se aplica in cazuri de incalcare semnificativa a obligatiilor asumate de catre banci. In acest caz, s-au asumat obligatii care nu au fost onorate", au precizat reprezentanti ai BNR, citati de NewsIn.

Potrivit Ordinului BNR, ING Bank si MKB Romexterra Bank au fost sanctionate pentru "nerespectarea prevederilor Regulamentului BNR nr. 11/2005 privind piata primara a titlurilor de stat administrata de BNR".

Regulamentul in cauza mentioneaza ca dealerii primari au ca obligatie "sa depuna oferte de cumparare in nume propriu si/sau in numele clientilor intr-un cuantum de minimum 10% din valoarea anuntata pentru fiecare serie, conform prospectului de emisiune".

Totodata, articolul 21 din acelasi act precizeaza ca "dealerii primari trebuie sa depuna oferte de cumparare in contul lor si in cel al clientilor lor pana la subscrierea integrala a emisiunii sau pana la ora 12:00 a ultimei zile din perioada de subscriere, daca nu se specifica altfel in documentele de lansare a emisiunii".

In aceste conditii, articolul 29 din regulamentul BNR privind piata primara a titlurilor de stat arata ca "in cazul nerespectarii de catre dealerii primari a prevederilor prezentului regulament, BNR va aplica sanctiuni in conformitate cu prevederile art. 57 din Legea nr. 312/2004 privind statutul bancii centrale".

Sanctiunile pe care guvernatorul, prim-viceguvernatorul si viceguvernatorii BNR le pot aplica prin aceasta lege sunt, in functie de gravitatea situatiei, avertisment scris, amenda de la 5 milioane lei la 50 milioane lei, suspendarea partiala sau totala, pe un termen de pana la 90 de zile, a autorizatiei acordate de BNR, sau retragerea autorizatiei acordate de banca centrala.

Cele doua banci pot contesta masura, fie la Consiliul de Administratie al BNR, fie direct la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 15 zile de la data comunicarii sanctiunii.

Pe 14 august, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a plasat, prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, cu maturitate la 4 ani, de 447 milioane euro, cu 49% peste nivelul anuntat initial, iar rata dobanzii este de 5,25% pe an.

In cadrul acestei licitatii, cei 11 dealeri primari participanti au fost Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica, Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citigroup Europe PLC Dublin - sucursala Romania, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri