Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, o moneda din aur, una din argint si una din tombac cuprat dedicate domnitorului Vlad Tepes cu ocazia aniversarii a 550 de ani de la prima atestare documentara a orasului Bucuresti de catre acesta, la 20 septembrie 1459.
Moneda din aur are o valoare nominala de 500 lei si va fi disponibila intr-un tiraj de 250 de unitati. A doua moneda, cea din argint are o valoare nominala de 10 lei, iar tirajul realizat de BNR este de 500 de unitati, iar ultima moneda, cea realizata din tombac cuprat, are valoarea nominala de 1 leu si sunt disponibile 1.000 de unitati.

Aversul unei asemenea monede prezinta in prim plan, portretul domnitorului Vlad Tepes, in stanga are imaginea unei ferestre din palatul voievodal Curtea Veche, iar sub ea se afla stema Romaniei. La exteriorul monedei, in partea de sus, se afla inscriptia „ROMANIA”, dedesubtul ei, valoarea nominala a monedei si anul emisiunii – 2009.

Reversul prezinta in centru, imaginea palatului voievodal Curtea Veche, iar deasupra infatiseaza documentul primei atestari a Bucurestiului si inscriptiile „1459” si „BUCURESTI”. Dedesubt se afla inscripţiile „PALATUL VOIEVODAL „CURTEA VECHE”, in dreapta si „550 DE ANI DE LA PRIMA ATESTARE DOCUMENTARA”, pe mijloc.

Fiecare moneda, ambalata in capsula de metacrilat transparent, va fi insotita de o brosura de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactata in limba romana, engleza si franceza.

Preţurile de vanzare, exclusiv TVA, sunt de 4.340 lei/buc. pentru moneda de aur, 185 lei/buc. pentru moneda de argint si 85 lei/buc. pentru moneda de tombac cuprat si nu includ pretul casetei de prezentare.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a acestor monede se va face de pe data de 16 septembrie prin intermediul sucursalelor din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Preturile au crescut cu 4% in decembrie 2019