18 Septembrie 2009

Banii fondurilor de pensii la bursa: Plus 110 mil. lei in ultimele 6 luni

Fondurile locale de pensii private aveau la sfarsitul lunii august detineri de peste 130 de milioane de lei in actiuni listate, marea majoritate, circa 85%, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si 15% pe bursele europene. Cu 6,1% pe fondurile obligatorii (pilonul II) si peste 11% pe fondurile facultative (pilonul III), acesta este cel mai inalt nivel de expunere pe actiunile listate pe piata de capital din ultimul an.

Au anticipat corect cresterile de la BVB fondurile de pensii?

Specialistii in investitii contactati de Wall-Street au explicat ce a determinat aceasta schimbare de strategie investitionala si cat de mult au beneficiat fondurile de pensii de revenirea pietei de capital.

Daca in februarie 2009 nivelul investitiilor in actiuni listate era de 1,2% pentru pilonul II si de 4% pentru pilonul III, in ultimele 6 luni fondurile de pensii au alocat tot mai multi bani catre piata de capital, in defavoarea obligatiunilor corporative, care furnizasera pana atunci cele mai atractive randamente. Din cele 2 miliarde de lei in active nete ale celor doua piloane, la sfarsitul lunii august, fondurile de pensii alocasera 130 de milioane de lei pentru actiuni, fata de un nivel mai mic de 20 de milioane de lei la sfarsitul lunii februarie.

Detinerile de actiuni listate ale fondurilor de pensii private (% din activul net)

De ce au fondurile de pensii un apetit de risc asa redus?

Expunerea pe actiuni este destul de scazuta in prezent, existand in randul fondurilor de pensii o abordare precauta vizavi de aceasta clasa de active, considera si Radu Craicun (foto), director de investitii la Eureko Pensii, numarul 6 dupa active pe pilonul II, cu o cota de peste 5%. Atitudinea prudenta este cauzata de posibilitatea unei corectii puternice la BVB pe fondul economic instabil actual, de aici si cresterea graduala a detinerilor de actiuni. „Cu o expunere medie de 5% per total sistem pe actiuni, cataloghez atitudinea fondurilor de pensii ca fiind prudenta, insa pe masura ce Bursa a crescut, si curajul acestora de a investi in actiuni s-a intensificat”, explica Craciun.

Detinerile de actiuni listate ale tuturor fondurilor de pensii private (mil. RON)


Bonus viitor: Dividendele nu sunt impozabile pentru fondurile de pensii

Chiar daca anul acesta nivelul dividendelor incasate de fondurile de pensii private a fost destul de redus, cauzat de expunerea la fel de mica pe actiuni, anii viitori dividendele vor reprezenta un bonus important pentru fondurile de pensii si clientii lor, mai ales ca fondurile de pensii, spre deosebire de alti investitori institutionali, sunt scutite de la plata impozitului pe toate investitiile (inclusiv dividende).

Anul acesta, pe fondul unor neclaritati legislative, mai multi emitenti de la BVB au oprit impozit pentru dividendele platite fondurilor de pensii private. Mai exact, desi legislatia pietei de pensii private prevede excluderea fondurilor de pensii de la plata oricaror impozite pe investitii si rezultatele acestora, iar Codul fiscal nu continea prevederi contrare, unii emitenti s-au prevalat de lipsa prevederilor explicite in Codul fiscal privind aceasta scutire de la plata impozitelor si au asimilat fondurile de pensii cu fondurile de investitii, care nu sunt scutite.

Clarificarea a venit insa in urma cu cateva saptamani de la Ministerul Finantelor Publice, care, la solicitarea unui emitent de la BVB, a precizat intr-o adresa oficiala faptul ca intr-adevar dividendele platite fondurilor de pensii private nu sunt impozabile.

Daca anul acesta sumele incasate din dividende de fondurile de pensii sunt reduse, de ordinul sutelor de mii de lei, anul viitor aceasta suma va creste cu siguranta, odata cu detinerile in actiuni ale fondurilor de pensii. De altfel, acest fapt reprezinta o motivatie in plus pentru administratorii acestor fonduri sa suplimenteze sumele directionate catre piata locala de capital.




Citeste si