"Totusi, am vrea sa sugeram ca probabil BNR a realizat ca un leu intarit nu aduce beneficii pentru moment si, mai mult, banca centrala ar putea permite o depreciere suplimentara a leului fata de euro, deoarece nu a avut loc nicio corectie in ce priveste diferenta dintre salarii si productivitate. (...) Observatia este importanta in mod deosebit in actualul context al presiunilor legate de salarii din partea sindicatelor", se mai arata in raport, potrivit NewsIn.

ING a calculat ca banca centrala a cheltuit aproape 4,5 miliarde euro de la sfarsitul lui septembrie 2008 pentru a preveni miscari abrupte pe cursul de schimb. Analistii grupului nu exclud nici posibilitatea ca BNR sa fi intervenit pe piata pentru a cumpara euro.

"Aceasta ipoteza nu trebuie exclusa, dat fiind faptul ca monedele din regiune s-au intarit in fata euro, sustinute de imbunatatirea increderii in economie la nivel global, in timp ce leul s-a depreciat. (...) Ar putea fi nevoie de o noua depreciere a leului, inainte de inceperea unei tendinte de apreciere pe termen mediu si lung, asa cum se reflecta si in prognozele noastre", sustine ING.