Cursul de referinta anuntat ieri de BNR a coborat cu peste un ban (0,26%), pana la 4,2552 lei/euro, in urma anuntului de luni seara al FMI privind aprobarea celei de-a doua transe a imprumutului pentru Romania, dar influentat si de alte monede emergente din regiune, care au evoluat similar.
Luni, Banca Nationala a Romaniei (BNR) anuntase un curs de referinta de 4,2665 lei/euro.

"Cursul leului a scazut pentru ca si vestile de la FMI au fost interpretate pozitiv. Oricum, miscarea a fost una regionala, corelata invers si cu paritatea euro/dolar. In plus, posibilitatea unei scaderi a dobanzilor pe care Romania trebuie sa le plateasca FMI, in cazul in care inflatia se va tempera, iar pietele se vor calma, a fost, de asemenea, interpretata ca un semnal pozitiv, ca o confirmare ca suntem pe drumul cel bun", a declarat, pentru NewsIn, un dealer bancar.

Pe piata valutara, leul s-a ieftinit usor in primele tranzactii ale zilei, de la 4,2650 la 4,27 lei/euro, insa apoi cursul de schimb a coborat treptat, aproape de 4,25 lei/euro, iar la 13:30 bancile cumparau un euro cu 4,2530 lei si il vindeau cu 4,2590 lei.

Boardul executiv al FMI a finalizat luni prima evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in urma careia institutia pune la dispozitie a doua transa din imprumut, in valoare de 1,854 miliarde euro (1,718 miliarde DST). Astfel, suma livrata Romaniei de catre Fondul Monetar International, in cadrul acordului de tip stand-by incheiat pe doi ani, se ridica la 6,57 miliarde euro (6,088 miliarde DST).

Programul FMI pentru Romania a fost aprobat pe 4 mai 2009, imprumutul total ridicandu-se la 12,348 miliarde euro (11,443 miliarde DST).
In regiune, zlotul polonez s-a depreciat initial de la 4,1485 la 4,1660 unitati/euro, pentru ca apoi sa recupereze teren pana la 4,1550 zloti/euro, in timp ce forintul s-a ieftinit de la 270,86 la 271,36 unitati/euro, dar s-a intarit in jurul pranzului pana la 271 forinti/euro.
Fata de dolarul american, cursul de referinta anuntat de BNR a coborat cu aproape 4 bani (1,29%), pana la 2,8746 lei/dolar, de la nivelul de luni, de 2,9123 lei/dolar.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat treptat, de la 1,4670 la aproximativ 1,48 unitati/euro, iar la 13:30, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4795 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de marti, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 6,86% pe an, in scadere fata de cel din sedinta anterioara, de 7,98% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a coborat la 7,36% pe an, de la nivelul de luni, de 8,48% pe an.

Dobanzile de tip overnight din piata monetara au coborat semnificativ, la 5-7% pe an, cu mult sub dobanda de politica monetara, de 8,50% pe an.

"Dobanzile pe piata monetara au ajuns in apropierea nivelului de 4,5% pe an, acordat de banca centrala la facilitatea de depozit, in conditiile in care joi este ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii (RMO), iar cererea pentru lei a scazut, pe masura ce bancile si-au constituit rezervele necesare", a adaugat dealerul citat.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri