In ciuda lansarii programului Prima Casa, unele banci au redus dobanzile la creditele ipotecare clasice in euro si au inceput sa le promoveze tot mai puternic. Totusi, bancile continua sa practice dobanzi variabile, ele find indexate in functie de indicele de referinta EURIBOR sau de un indice calculat de banca pe baza unei metodologii proprii.
Cele mai bune cinci oferte pentru creditele ipotecare clasice pe care le au brokerii de la Credit Zone vin din partea Volksbank, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Romana, Intesa Sanpaolo Bank si UniCredit Tiriac Bank, dintr-un total de 14 institutii de credit cu care compania lucreaza.

Cea mai mica dobanda de care poate beneficia un client la un credit ipotecar in euro este de 6,58% si poate contracta un asemenea imprumut de la Volksbank.

La realizarea topului, specialistii Credit Zone au luat in calcul ofertele bancilor partenere valabile la 14 septembrie 2009 pentru creditele in euro. Topul este stabilit pe baza dobanzilor comunicate de banci catre brokerul de credite si nu include taxele si comisioanele aferente imprumuturilor.
Banca Dobanda(%) Tipul dobanzii
Volksbank 6,58 variabila
BRD - Groupe Societe Generale 7,33 variabila
Banca Comerciala Romana 7,52 variabila
Intesa Sanpaolo Bank 7,74 variabila
UniCredit Tiriac Bank 8,83 variabila



BRD si BCR, primele doua banci din sistem dupa valoarea activelor gestionate, se afla si ele in topul primelor cinci dobanzi la credite ipotecare, practicand o dobanda variabila de 7,33%, respectiv de 7,52%.

Pe locul patru se claseaza Intesa Sanpaolo Bank, care percepe o dobanda de 7,74% pe an, iar ultima pozitie este ocupata de UniCredit Tiriac Bank ce practica o dobanda anuala de 8,83%.

Reprezentantii Credit Zone au explicat, pentru Wall-Street, ca momentan se afla in discutii pentru un parteneriat si cu ING Bank Romania, care are, in prezent, in oferta, creditul ING Casa Noua la care dobanda este de 5,5% la euro, iar avansul minim solicitat de banca este de 25%.

Evolutia pietei creditelor ipotecare in 2010 fata de 2009


Dupa caderea abrupta de la inceputul acestui an piata creditelor ipotecare si-a revenit usor (insa nu a revenit la acelasi nivel ca in 2008) pana in luna Iulie, cand programul guvernamental Prima Casa a intors trendul spre aceleasi valori de la inceputul anului, sustine departamentul de analiza al Credit Zone.

"Aceasta tendinta se va mentine pana la sfarsitul anului si a alegerilor. Dupa luna ianuarie 2010, cand se cunoaste apetitul minimal al clientilor pentru credite ipotecare, luna februarie va consemna revirimentul acestei industrii. Dincolo de aceasta luna, masurile de redresare a economiei luate de noul guvern impreuna cu noul sau vechiul presedinte vor face diferenta fata de 2009", sustin specialistii Credit Zone.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri