PAID este societatea care va emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor, sistem de polite ce exista si in alte state europene. La noi in tara, sistemul va fi operational incepand cu 1 ianuarie 2010. Aceste polite obligatorii sunt menite sa asigure locuintele din Romania impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, conform legii nr. 260/ 2008.

Societatile de asigurari care au semnat Actul Constitutiv de infiintare a PAID sunt Astra Asigurari, Groupama Asigurari, CLAL Romania Asigurari Reasigurari, Uniqa Asigurari, City Insurance, Certasig Societate de Asigurare Si Reasigurare, Asigurare Reasigurare Ardaf, Generali Asigurari, Carpatica Asig, Euroins Romania Asigurare Reasigurare, Grawe Romania Asigurare, Credit Europe Asigurari-Reasigurari si ABC Asigurari-Reasigurari.

Capitalul social al PAID este de 19,3 milioane de lei (4,54 mil. euro), iar participatiile actionarilor sunt impartite de Groupama, Astra si Clal, care au cate 15% din actiuni, iar celelalte societati de asigurari membre ale PAID au cate 5,50% din actiuni.

“Consiliul de administratie va face toate diligentele pentru inregistrarea si demararea operatiunilor necesare pentru a face PAID functionala cat mai repede. Societatile de asigurari - actionare ale PAID vor face toate eforturile pentru a informa populatia asupra sistemului de asigurare obligatorie a locuintelor si, in acest sens, ne vom uni eforturile cu autoritatile, pentru ca toata lumea sa poata intelege beneficiile de netagaduit ale acestui sistem”, a spus Radu Mustatea, presedinte al Astra Asigurari si reprezentantul Grupului de Initiativa privind constituirea PAID.

In perioada urmatoare, se vor finaliza demersurile pentru inregistrarea PAID si se va demara procesul de aliniere a cadrului legislative la necesitatile de functionare a PAID si informarea populatiei cu privire la obligatiile fiecarui proprietar de locuinta si cu privire la beneficiile acestui sistem.

Cauza principala ar fi nemultumirile legate de forma actuala a legislatiei privind asigurarile obligatorii de locuinte.

Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Radu Stancu, a declarat la sfarsitul lunii mai ca legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010, data de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite.

Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.

"In perioada urmatoare, se vor finaliza demersurile pentru inregistrarea PAID si se va demara procesul de aliniere a cadrului legislative la necesitatile de functionare a PAID si informarea populatiei cu privire la obligatiile fiecarui proprietar de locuinta si cu privire la beneficiile acestui sistem", se mai precizeaza in comunicatul dat publciitatii de catre reprezentantii PAID.

Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.