"Circa jumatate din portofoliul nostru de asigurari este in lei si 50% in valuta. Prin urmare, avem un portofoliu diversificat in functie de moneda", spune Allott. In Romania, Aviva investeste in emisiuni ale Ministerului Finantelor, obligatiuni corporatiste si depozite bancare, si chiar in actiuni. "Pentru componenta in lei am obtinut in fiecare an un randament al investitiei de 2-3% peste inflatie. Anul acesta, din pacate, ratele dobanzilor sunt real negative, deci se afla sub inflatie. Din fericire, grosul randamentului vine din investitiile externe", spune Allott.

Cele aproximativ 10 milioane de dolari, care constituie partea portofoliului de investitii in valuta, sunt plasate pe pietele financiare externe prin intermediul Aviva Funds din Luxemburg. Aceasta firma distribuie banii catre trei entitati de profit: un fond de investitii inchis, in companii, (private global equity), un fond global de obligatiuni, si un fond european de investitii in obligatiuni corporatiste, spune Allott. Reprezentantii Aviva nu exlud constituirea unei firme de gestionare a activelor in Romania.

In acelasi timp, Aviva are la dispozitie 27,5 de milioane de dolari pentru investitii proprii.

Carl Boehr, director general al Aviva Romania, spune ca portofoliul de active nu trebuie confundat cu capitalul social al companiei, care atinge in prezent 27,5 milioane de dolari, necesari investitiilor proprii. Aviva s-a mutat recent intr-un nou sediu, si alte investitii precum achizitionarea unor companii romanesti, pot urma.

"Nu excludem posibilitatea achizitionarii unor companii locale," spune Albert Wiseman Paterson, director International pentru Asigurari de Viata al Aviva. El sustine insa ca piata romaneasca prezinta putine companii interesante pentru domeniul asigurarilor de viata. "Am deschis recent birouri la Moscova si in Taiwan. Nu am cumparat, insa, anul acesta nici o firma din Europa Centrala si de Est", spune Paterson.

"Deschiderea Uniunii Europene prin acceptarea Romaniei, dar si a Turciei, ne bucura, deoarece statele nou-intrate in UE accederea a insemnat o dezvoltare a economiilor, dar si a pietelor de asigurare", afirma Paterson.