Piata bursiera nu da semne de oboseala. Si in sesiunea de ieri majoritatea actiunilor s-au scumpit. "A fost o sedinta de tranzactionare deosebita, in special, datorita lichiditatii ridicate, inregistrate, mai ales, in sectorul financiar", afirma Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Volumele mari transferate au dus la o valoare totala a schimburilor cu actiuni de 40,8 milioane lei, echivalentul a 11,3 milioane euro. Si de data aceasta, jumatate din rulajul intregii piete a fost obtinut in urma transferurilor cu actiuni SIF, fiind de 23,1 milioane lei. Toti indicii au inchis la variatii usor pozitive, cea mai mare crestere fiind consemnata de indicatorul societatilor financiare, BET-FI, de 0,8%. Evolutia acestui indice a fost, din nou, puternic influentata de cele doua SIF-uri, care, de saptamani bune, refuza sa cedeze locurile de varf in preferintele jucatorilor. Titlurile SIF 5 au crescut, ieri, cu 1%, pana la 1,9900 lei/actiune, in urma transferurilor a 4 milioane de actiuni, la valoarea de 7,9 milioane lei. Schimburile cu titluri SIF 2 au implicat 4,3 milioane de actiuni, cu un rulaj de 7,3 milioane lei. Pretul unui titlu a ajuns la 1,7100 lei, cu 1,7% mai mare fata de cel din sedinta precedenta. Singura societate financiara aflata in stagnare este SIF 3 Transilvania, pretul unei actiuni ramanand la 1,7300 lei, valoarea la care a inchis in sesiunea anterioara. Volumul tranzactionat a fost de 1,9 milioane actiuni, cu un rulaj de 3,3 milioane lei. Alin Brendea afirma ca actiunile SIF s-au apreciat pe fondul finalizarii procesului de privatizare a BCR, societatile financiare detinand actiuni la aceasta banca. Patru SIF-uri detin 6% din BCR, in timp ce SIF 5 detine 6,12% din titluri.

O evolutie surprinzatoare pentru brokeri a fost inregistrata de actiunile Bancii Transilvania, care, pe langa faptul ca s-au tranzactionat in volum mare, de 6,1 milioane, pretul titlurilor a urcat cu 1,9%, pana la 1,0600 lei/actiune. Un pachet de 400.000 actiuni TLV s-au transferat prin intermediul a doua tranzactii speciale, perfectate la pretul de 1,0600 lei/actiune. Actiunile BRD au stagnat, ieri, un titlu inchizand la cotatia din sedinta anterioara de 12,9000 lei.

In sectorul petrolier se remarca o stagnare, spune brokerul de la Prime Transaction. Actiunile Rompetrol au scazut usor, cu 0,8%, inchizand la 0,1180 lei/actiune. S-au tranzactionat 23,6 milioane titluri, la valoarea totala de 2,8 milioane lei. Titlurile Petrom au reusit sa inchida sedinta la variatie usor pozitiva, de 0,6%. Volumul transferat a fost de 4,3 milioane actiuni, cu un rulaj de 2 milioane lei. Pretul unei actiuni SNP a ajuns la 0,4590 lei.

Sectorul farmaceutic s-a caracterizat printr-o lichiditate modesta, ceea ce arata ca, in piata, nu prea sunt vanzatori. Cresterea cotatiilor acestor actiuni arata, de asemenea, ca exista cerere.

Titlurile Antibiotice au urcat la 0,9300 lei/actiune, cu 4,4% mai mult fata de sesiunea precedenta. Actiunile Sicomed s-au apreciat cu 2,2%, pana la 1,3400 lei/actiune. Alin Brendea afirma ca societatile din sectorul farmaceutic sunt in atentia pietei datorita interesului manifestat de investitorii straini fata de aceste companii, fapt ce constituie un fundament solid pentru cresterea actiunilor.

Brokerul mai spune ca este greu de prevazut evolutia viitoare a pietei bursiere, insa inclina catre varianta inregistrarii unor variatii pozitive mai putin spectaculoase, cel putin pana la raportarea rezultatelor financiare pe primele noua luni ale acestui an de catre companii. "Spre sfarsitul lunii octombrie, cand incep sa apara aceste rezultate, este posibil sa se inregistreze variatii mai mari ale preturilor actiunilor", considera Brendea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri