"Este posibil ca leul sa fie insa semnificativ supraevaluat, in baza estimarilor privind echilibrul ratelor de schimb. Leul ar putea fi inca vulnerabil in fata unei presiuni de depreciere, in cazul in care situatia politica sau cea economica se vor deteriora dramatic in urmatoarele luni", arata raportul Economist Intelligence Unit.

Analistii EIU observa ca "potentialele probleme ale competitivitatii Romaniei" provin din diferenta de evolutie intre leu si alte monede din regiune, care s-au depreciat, in timp ce leul s-a mentinut stabil in ultima perioada.

"BNR a anuntat formal ca va interveni pentru prevenirea unei deprecieri excesive si perturbatoare si va fi ajutata si de intarirea rezervelor valutare internationale", sustin analistii EIU citati de NewsIn.

In acest sens, EIU estimeaza un curs de schimb de 4,1 lei/euro la finalul acestui an, pentru ca, la finalul lui 2010, leul sa se intareasca usor, la 4,06 lei/euro.

De asemenea, analistii precizeaza ca stabilitatea leului din ultimele luni, precum si tendinta dezinflationista, au crear conditii pentru reducerea dobanzii de politica monetara.

"Se asteapta ca dobanzile sa scada in continuare, dar modest in 2009, si sunt posibile alte reduceri in 2010, odata ce inflatia scade si dobanzile pe piata interbancara converg spre ratele BNR", mai arata raportul.

Pe de alta parte, EIU estimeaza ca inflatia va cobori la finalul acestui an la 4,1%, "numai daca politicile salariale si fiscale vor fi restranse asa cum prevede bugetul, iar cresterile salariale sunt reduse". Pentru finalul lui 2010, analistii estimeaza o inflatie de 3,1%.

"Cu toate acestea, nivelul este inca sub cele din majoritatea statelor membre ale UE", se mai arata in raport.

Cursul de referinta afisat ieri de Banca Nationala a Romania a coborat sub nivelul de 4,2 lei pentru un euro, ajungand la 4,1953 lei/euro, in scadere cu aproape 1 ban fata de cel anuntat de banca centrala la sfarsitul saptamanii trecute.