Ca urmare a deciziei, scad si dobanzile la facilitatea de creditare (credit Lombard), de la 12,5% la 12% pe an, si la facilitatea de depozit, de la 4,5% la 4%.

Consiliul de Administratie al BNR s-a reunit astazi pentru penultima sedinta de politica monetara din acest an. Totodata, intalnirea a fost ultima in actuala componenta a consiliului, deoarece mandatul actualului CA expira in octombrie.

Conform deciziei de astazi, rezervele minime obligatorii solicitate bancilor la pasivele (resursele atrase) in lei raman la nivelul de 15%, iar cele la valuta la 30%.

Noul nivel al dobanzii de politica monetara va intra in vigoare miercuri, 30 septembrie, si este un minim din februarie 2008. De atunci, banca centrala urcase dobanda cheie, principalul instrument al politicii monetare, pana la un varf de 10,25%, nivel aplicat in perioada august 2008-februarie 2009.

Este a cincea scadere a dobanzii cheie decisa de BNR in acest an, dupa cele din februarie (de la 10,25% la 10%), mai (la 9,5%), iunie (la 9%) si august (la 8,5%).

BNR a mai anuntat si "gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar in vederea consolidarii canalelor de transmisie a politicii monetare" si a repetat ca va continua "sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare".