Astfel, cea mai mare parte, respectiv 54% din respondentii din randul populatiei urbane, vor sa adauge dotari noi in locuinta. in 2007, 40% isi manifestau aceasta intentie.

Pentru reparatii majore, intentionau sa investeaca 42% dintre persoane in 2009, fata de 23% cu doi ani in urma, anunta NewsIn.

Totodata, 16% au raspuns ca vor sa cumpere o locuinta pentru copii, fata de 8% in 2007. in cadrul studiului realizat anul acesta, 15% din persoanele chestionate din mediul urban dorea sa cumpere o locuinta, fata de 13% in 2007.

Construirea unei case este considerata o optiune preferabila de catre 12% dintre romanii din mediul urban, fata de 15% in 2007.

In acelasi timp, studiul de piata realizat de IRSOP pentru BCR BpL arata ca piata totala pentru produsele de economisire-creditare reprezinta 6,54 milioane persoane in Romania, respectiv locuitori din mediul urban, cu varste intre 20 si 65 de ani, cu venit stabil.

Din aceasta piata totala, 25%, respectiv 1,6 milioane persoane sunt interesate de acest tip de produse.
Dintre acesti, cei cu probabilitate ridicata sa incheie un contract cu o banca pentru locuinte in urmatoarele 12 luni, respectiv clientii potentiali, reprezinta 7% din piata totala, adica 440.000 de clienti.

O concluzie a studiului IRSOP este ca vulnerabilitatea economica mareste atractie pentru produsele de economisire creditare, in sensul ca persoanele care se considera expuse riscului de somaj au o inclinatie mai ridicata catre acest tip de produs bancar.

Astfel, 63% dintre cei care se considera mai expusi riscului de somaj apreciaza prima de la stat, fata de 53% dintre cei care nu se cred expusi somajului.

Pe de alta parte, 56% dintre cei expusi somajului apreciaza dobanda mica la creditele acordate de bancile pentru locuinte, fata de 46% dintre cei neexpusi la somaj.