Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea permite o depreciere suplimentara a leului la sfarsitul lui 2009 sau la inceputul lui 2010 cu scopul de a relaxa conditiile din piata monetara, sustine ING.
Analistii ING anticipeaza ca o politica fiscala restrictiva la inceputul lui 2010 ar lasa loc de noi reduceri ale dobanzii cheie.

Acestia nu se asteapta la o depreciere pe termen scurt a leului, in urma deciziei de politica monetara de ieri a BNR, de scadere a dobanzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 8%, deoarece considera ca masura a fost deja luata in calcul de piata.

"Mai mult, in conditiile in care banca centrala este probabil prezenta in piata valutara, cursul de schimb ar trebui sa continue sa coboare", arata raportul.

Leul ar putea fi inca mult supraevaluat si ar fi vulnerabil in fata unei presiuni de depreciere, daca situatia economica sau politica se va deteriora dramatic in urmatoarele luni, sustine EIU, in ultimul raport, anticipand insa un curs de schimb de 4,1 lei/euro la finalul lui 2009.

"Este posibil ca leul sa fie insa semnificativ supraevaluat, in baza estimarilor privind echilibrul ratelor de schimb. Leul ar putea fi inca vulnerabil in fata unei presiuni de depreciere, in cazul in care situatia politica sau cea economica se vor deteriora dramatic in urmatoarele luni", arata raportul Economist Intelligence Unit.

Cititi mai multe aici.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri