Guvernul va autoriza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa incheie angajamente financiare suplimentare de 2,8 miliarde de lei (658 mil. euro), cu plata anul viitor, pentru finantarea sistemului sanitar in ultimul trimestru.
"Este vorba de suplimentarea veniturilor in sistemul sanitar prin alocarea de credite bugetare pentru CNAS de pana la 2.800 milioane de lei si introducerea unui mecanism cost-volum, care initiaza un parteneriat cu producatorii de medicamente care vor contribui la finantarea sistemului", se precizeaza intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii (MS).

CNAS va primit totodata si aprobarea pentru modificarea contractului-cadru privind acordarea asistentei medicale prin cresterea termenului de plata a medicamentelor cu si fara contributie personala la 120 de zile, respectiv 90 de zile pentru medicamentele din programele nationale de sanatate, astfel incat plata acestora sa se poata face in 2010.

“Vreau ca mesajul meu catre pacienti si medici sa fie clar: exista banii necesari pentru ca personalul medical sa isi primeasca salariile pentru ultimele trei luni ale anului, exista fonduri pentru ca pacientii sa poata fi tratati, sa beneficieze de medicamente compensate, de analize si alte investigatii si pentru ca spitalele sa se aprovizioneze cu medicamente si consumabile. De asemenea, exista finantare pentru ca Programele Nationale sa trateze si sa furnizeze in continuare medicamentele vitale pentru bolnavii cronici”, a declarat Ion Bazac (foto), ministrul Sanatatii.

Tot in proiectul de act normativ este prevazut ca, incepand cu data de 1 octombrie anul acesta, sa fie introdus, in premiera, sistemul de “clawback”, mecanism cost-volum. “Clawback” este un sistem prin intermediul caruia toti producatorii de medicamente, care desfac produse pe piata romaneasca, vor contribui la finantarea sistemului public de Sanatate cu 5% pana la 11% din veniturile realizate in urma vanzarii produselor. Grila de contributie va fi progresiva, premitand implementarea principiului cost-volum din Noua Politica a Medicamentului, adica scaderea efortului financiar public pe masura cresterii volumelor de medicamente achizitionate.

"Prin implementarea sistemului de <<clawback>>, resursele financiare aflate la dispozitia sistemului public de Sanatate vor creste, iar numarul pacietilor care vor beneficia de serviciile publice de asigurare a sanatatii va spori. In plus, mecanismul va permite realizarea unui flux de lichiditati necesar platii facturilor, de care vor beneficia inclusiv producatorii", sustin oficialii MS.

Ministerul Sanatatii estimeaza ca aceasta contributie a producatorilor poate aduce sistemului public 1100 de milioane de lei anul acesta si circa 570 de milioane in 2010. Sistemul” clawback” a fost utilizat sau inca este utilizat cu succes in state ca Italia, Polonia, Olanda, Ungaria, Belgia, Marea Britanie, Portugalia, Irlanda si Franta. De exemplu, Ungaria foloseste acest sistem din anul 2006, utilizand o cota procentuala unica de 12% care se aplica tuturor producatorilor ale caror produse se afla pe lista de medicamente compensate sau care se utilizeaza in consum spitalicesc.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri