Comisia Europeana estimeaza ca ratele de inlocuire din sistemul public de pensii vor scadea, in medie, cu 20 de puncte procentuale in statele membre UE, pana in 2060, potrivit unui raport al Federatiei Europene a Fondurilor de Pensii (EFRP), citat de Asociatia Pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Astfel, raportul dintre pensia de stat si salariul mediu pe economie din statele membre ale Uniunii Europene se va reduce cu 20 de puncte procentuale.

Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii (EFRP – The European Federation for Retirement Provision), care grupeaza asociatiile fondurilor de pensii private din statele europene (inclusiv APAPR) a publicat recent doua rapoarte „Business perspective on financial market reforms, reprezentand un raport comun intre EFRP si alte federatii ale asociatiilor profesionale din piata financiara europeana.

Acesta prezinta viziunea institutiilor de pe pietele financiare privind directiile de reforma pentru pietele financiare, ca urmare a crizei financiare si economice si al doilea raport „Facing up to the challenges”, raport publicat in urma primei conferinte organizate sub egida CEEC Forum, plus rapoarte de tara pentru sistemele de pensii private din cele 11 state ale Europei Centrale si de Est (ECE), inclusiv Romania.

EFRP explica in primul dintre rapoarte faptul ca Europa se confrunta cu o provocare majora in drumul sau de a oferi pensii decente si sustenabile pentru generatiile viitoare, iar imbatranirea populatiei face foarte grea misiunea sistemelor publice de pensii, de tip pay-as-you-go, de a se tine de promisiunile privind nivelul pensiei de la stat.

„Multe state au raspuns acestei provocari prin reformarea sistemelor publice de pensii, fapt ce s-a soldat cu o reducere a nivelului pensiilor de stat. Comisia Europeana estimeaza ca ratele de inlocuire din sistemul public de pensii vor scadea, in medie, cu 20 de puncte procentuale in statele membre UE, pana in 2060. Criza financiara a adus o deteriorare masiva a finantelor publice, ceea ce va pune presiuni suplimentare asupra pensiei de stat”, spune raportul.

Concluzia raporturilor este ca exista nevoia de diversificare a veniturilor la pensionare, pentru a preveni sau reduce riscul saraciei la batranete. „Pensiile private – ocupationale sau invididuale – trebuie sa fie in continuare dezvoltate pentru a-si largi aria de acoperire in randul populatiei si pentru a determina cetatenii Europei sa economiseasca mai mult decat o fac acum. Fonduri de pensii private mai mari si mai dezvoltate inseamna o sursa constanta de capital investitional pe termen lung, care reduce in acelasi timp costul finantarii pentru companiile europene. Acest fapt stimuleaza investitiile si in consecinta stimuleaza cresterea economica si crearea de locuri de munca”, citeaza APAPR din raportul EFRP.

In cel de-al doilea raport se prezinta, pe langa concluziile conferintei CEEC Forum de la Budapesta din luna martie 2009, si 11 rapoarte de tara, cate unul pentru fiecare stat din Europa Centrala si de Est in care functioneaza sisteme de pensii private (inclusiv Romania).

Astfel, CEEC Forum reprezinta un organism creat in interiorul EFRP, pentru a stimula dialogul intre sistemele de pensii private ale Estului, cu modele si experiente comune. In ultimii ani, EFRP a sprijinit si incurajat eforturile de dezvoltare si stabilitate ale sistemelor de pensii private Romania si restul statelor din Est, grupate in CEEC Forum.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri