Leul s-a depreciat ieri cu 1,22% fata de euro, cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei ajungand pana la aproape 4,25 lei pentru un euro, cu peste 5 bani mai mult fata de sedinta anterioara. Economistii sustin ca era evident ca, mai devreme sau mai tarziu, problemele politice vor conduce la deprecierea leului.
Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de referinta de 4,2495 lei/euro, in crestere cu 1,22% fata de sedinta anterioara, mai exact mai ridicat cu 5,14 bani fata de cel de miercuri, imediat dupa ce PSD a iesit de la guvernare, iar coalitia s-a destramat.

Miercuri, cursul de referinta anuntat de banca centrala a fost de 4,1981 lei pentru un euro.

“Deprecierea puternica a leului era asteptata si ea a venit pe fondul instabilitatii politice din tara noastra. Pana acum doar se vorbea despre o rupere a coalitiei, dar acum cand s-a produs, cursul de schimb a crescut”, a explicat pentru Wall-Street Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Cursul de schimb a fost mai ridicat pe 22 septembrie, cand Banca Nationale anuntase o cotatie de 4.2552 lei pentru un euro.

“Deprecierea leului este or reactie normala la ceea ce se intampla in guvern si este clar ca presiunea (in sensul unei depreciere) pe rata de schimb va continua sa exista pentru ca depinde de perceptia investitorilor straini fata de contextul economic si politic din Romania”, a declarat Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

Pe piata interbancara bancile cumparau, dupa anuntul BNR, un euro cu 4,2580 lei si il vindeau cu 4,2670 lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Misiune FinTech romaneasca: Typing DNA castiga un premiu in Polonia