Rezervele valutare internationale ale Romaniei, administrate de Banca Nationala a Romaniei, au crescut cu 596 milioane euro (2,1%) in luna septembrie, ajungand pana la 28,339 miliarde euro, un nou varf istoric in conditiile in care banca centrala a primit si a doua transa din imprumutul de la Fondul Monetar International.
In septembrie au existat intrari de 2,577 miliarde euro in rezerva internationala, reprezentand transa a doua aferenta acordului stand-by cu FMI, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, cresterea cotei aferente Romaniei prin alocarea de DST efectuata de FMI, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si alte venituri din administrarea rezervelor internationale.

Iesirile au totalizat 1,981 miliarde euro si au reprezentat modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, plati din contul Comisiei Europene si impactul deprecierii dolarului american fata de euro.

Rezerva de aur a Romaniei s-a mentinut in septembrie la 103,7 tone, iar valoarea acesteia s-a situat la 2,276 miliarde euro.

Astfel, rezervele internationale ale Romaniei, valute plus aur, au fost de 30,615 miliarde euro la finalul lunii septembrie, fata de 29,95 miliarde euro la 31 august 2009.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Misiune FinTech romaneasca: Typing DNA castiga un premiu in Polonia