Familiile din Romania au economisit in medie 282 lei (67 euro) din venitul total mediu lunar obtinut in trimestrul II al acestui an, de 2.338 lei in gospodarii, cheltuielile reprezentand 88% din veniturile totale, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
In intervalul aprilie - iunie, cheltuielile totale ale populatiei au fost, in medie, de 2.056 lei lunar pe gospodarie.

Venitul total mediu lunar a fost de 804 lei de persoana, iar cheltuielile pe persoana au fost de 707 lei, potrivit datelor INS.

Cheltuielile de consum au avut cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor gospodariilor (71,6%), urmate de impozite, contributii, cotizatii si taxe (16,7%) si cheltuieli de productie (6,9%), in timp ce cheltuielile pentru investitii au reprezentat numai 1,5% din totalul cheltuielilor gospodariilor, in intervalul aprilie-iunie al acestui an.

Cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum facute de romani in trimestrul II din 2009 s-a axat pe alimente si bauturi nealcoolice (41,9%), urmate de cheltuielile cu locuinta - apa, energie electrica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei - (18,7%), bauturi alcoolice si tutun (7%), respectiv pentru imbracaminte si incaltaminte (6,4%).

Ponderea de 41,9% a cheltuielilor cu produsele alimentare si bauturile nealcoolice in cheltuielile de consum ale gospodariilor a fost mai mare in intervalul aprilie-iunie decat in trimestrul anterior, potrivit datelor INS.

Chiar daca nivelul cheltuielilor lunare de consum este mai mare in mediul urban decat in cel rural cu 517 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 63 lei, deoarece, la tara, 40,9% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce la orase, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 18,2% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Chiar daca in teorie criza stimuleaza economisirea, numarul romanilor care nu economisesc deloc, din randul populatiei urbane, a crescut la 67% in 2009, de la 56% in 2007, in timp ce numarul celor care economisesc lunar a coborat la 13%, de la 16% cu doi ani in urma, arata un studiul realizat de IRSOP pentru BCR BpL.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri