Ultima disputa intre bancheri si reprezentantii Consiliului Concurentei o reprezinta comisioanele de rambursare anticipata a creditelor de consum practicate de banci. Consiliul Concurentei propune eliminarea acestor comisioane, care in unele cazuri ajung si la 5% din valoarea rambursata, dar bancherii sustin ca ele trebuie doar limitate.
Consiliul Concurentei propune eliminarea comisioanelor de rambursare anticipata aferente creditelor de consum, in conformitate cu mentiunile directivelor europene, dar si extinderea acestei masuri si la celelalte tipuri de credite sau limitarea comisioanelor la 1%, a explicat Bogdan Chiritoiu (foto), presedintele institutiei.

"Am analizat concurenta la nivel bancar si mai ales in ce masura comisioanele bancilor impiedica migrarea clientilor de la o banca la alta. Comisionul de rambursare anticipata este acela care impiedica aceasta miscare a clientilor intre banci", a declarat seful Consiliului Concurentei.

Directiva europeana de reglementare a comisioanelor bancare trebuie aplicata si in Romania, iar Consiliul Concurentei urmeaza sa discute cu reprezentantii sistemului bancar pentru a ajunge la o modalitate prin care sa puna in practica reglementarile.

Presedintele Consiliului Concurentei sustine ca Romania ar trebui sa aplice, pana in mai 2010, directiva europeana prin care comisionul de rambursare anticipata a unui credit este limitat la 1% pentru creditele de consum fara garantii imobiliare.

"Propunem extinderea acestei directive europene si pentru creditele de consum cu garantii imobiliare sau credite imobiliare. Un comision de rambursare anticipata ridicat impiedica mobilitatea clientilor de la o banca la alta, deci el este nejustificat", a mai declarat Bogdan Chiritoiu.

ARB: Directivele cer limitarea comisioanelor, haideti sa nu facem mai mult decat ne cer

"Se vorbeste foarte mult in ultima perioada despre eliminarea comisionului de rambursare anticipata, desi directiva europeana spune ca el trebuie doar limitat. Haideti sa nu facem mai mult decat spun directivele europene", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si seful CEC Bank.

Seful ARB a facut un apel catre reprezentantii Consiliului Concurentei si ai sectorului bancar pentru a incerca sa gaseasca o solutie, de comun acord, prin care sa implementeze in legislatia din Romania si directiva europeana cu privire la comisioanele bancare.

Intre timp, principalele surse ale veniturilor operationale ale bancilor, din anul 2008, venituri care s-au ridicat la 21,581 miliarde lei (5,86 miliarde euro), au fost veniturile nete din dobanzi (pondere de 46,2%) si cele din comisioane (pondere de 28,1%).

Astfel, anul trecut, bancile au incasat 9,97 miliarde lei (2,7 miliarde euro) din dobanzi si inca 6.064 miliarde lei (1,646 miliarde euro) din comisioane. Prin urmare, veniturile din comisioane au fost egale cu 60% din veniturile din dobanzi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri