Principalul obiectiv strategic pentru noul Consiliu de Administratie al BNR este adoptarea euro "la orizontul lui 2014-2015", tinta "ambitioasa, dar realizabila", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, adresandu-se plenului Parlamentului.
Plenul celor doua Camere ale Parlamentului a validat ieri, cu 251 de voturi pentru si 42 de voturi impotriva, conducerea Bancii Nationale a Romaniei pe un mandat de 5 ani, avandu-l in functia de presedinte al BNR si guvernator pe Mugur Isarescu.

"E parca un facut ca acest obiectiv, stabilit in 2007 (adoptarea euro n.r.), sa se suprapuna pe un nou mandat. Principalul obiectiv strategic este realizabil, ambitios dar realizabil", a afirmat Isarescu.

El a adaugat ca incadrarea in calendarul asumat pentru intrarea in zona euro va fi, probabil, si un "catalizator" care sa dea coerenta politicilor economice.

Noul consiliu de administratie al BNR beneficiaza de atuul ca majoritatea acestuia asigura continuitatea, insa are o sarcina mai grea pentru ca demareaza intr-o perioada dificila, a spus Mugur Isarescu, inaintea inceperii votului in plenul Parlamentului.

"Noul consiliu de administratie pe care il veti vota si care isi incepe activitatea in perioada urmatoare are o sarcina mai grea pentru ca demareaza intr-o perioada dificila, de criza, dar isi va face datoria. Lista beneficiaza de un atu al majoritatii care asigura continuitatea, iar aceasta majoritate impreuna cu noii veniti va trebui sa asigure stabilitatea financiara, cea a preturilor, sanatatea monedei si a creditului si circulatia monetara", a spus Isarescu.

El a precizat ca acesta este un angajament pe care il prezinta in fata Parlamentului.

Totodata, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a caracterizat consiliul de administratie din prezent prin "coeziune, profesionalism si echilibru, care au dus la implinirea catorva obiective importante legate de intrarea in Uniunea Europeana", dar si liberalizarea contului de capital intr-o perioada "cu capcane si tentatii".

Romania va prelua in 2010 un sistem care sa pregateasca adoptarea euro

Sistemul bancar din Romania va prelua pe parcursul anului viitor un sistem pentru decontari in lei de tipul SEPA ca sa pregateasca adoptarea euro, iar bancile vor putea alege daca accepta noul sistem sau raman la cel vechi, a spus presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, potrivit NewsIn.

"In Romania avem un Consiliu National SEPA (Single European Payments Area, n.r.) format din reprezentanti ai ARB, MFP si Transfond, care pregateste un plan de migrare. Vrem sa fim pregatiti pentru momentul adoptarii SEPA, chiar daca intrarea in zona euro e prevazuta in 2014", a spus Ghetea.

El a mentionat ca, in prezent, Consiliul National pregateste standardele pentru decontarea platilor in lei, "similare celor recomandate de Consiliul European al Platilor".

Noul CA al bancii centrale

Mugur Isarescu - presedintele Consiliului de Administratie si guvernatorul BNR

Florin Georgescu - vicepresedintele Consiliului de Administratie si prim-viceguvernatorul BNR

Cristian Popa
- membru al CA si viceguvernator BNR

Bogdan Olteanu - membru al CA si viceguvernator BNR

Dinu Marin - membru al CA

Nicolae Danila
- membru al CA

Virgil Stoenescu - membru al CA

Agnes Nagy - membru al CA

Napoleon Pop - membru al CA


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri