"Se observa o tendinta de trecere de la depozitele la termen catre fondurile de investitii si asigurarile de viata. La noi (BCR - n.r.) este vorba de o crestere de doua cifre. Totusi, depozitele la termen raman in continuare un produs de baza", a precizat Mititelu.

El a mai spus ca se asteapta ca, dupa trecerea crizei, romanii sa fie mult mai ponderati in ce priveste consumul, iar intre credit si economii sa se instaleze un echilibru, dupa ce in aceasta perioada are loc o inclinatie a populatiei catre economisire.

"Sumele atrase de la populatie vor continua sa creasca si in urmatorii ani", a mai spus Mititelu, care a adaugat ca 10% dintre clienti urmaresc cu multa atentie randamentele.

De ce nu economisesc romanii?

Mai mult de jumatate din populatia de peste 15 ani a Romaniei (52%) nu economiseste prin banci pentru ca nu dispune de resursele financiare necesare, desi, daca ar putea, ar vrea sa puna deoparte in medie 240 lei pe luna, potrivit unui studiu realizat de IMAS Austria pentru Romania si ECE.

In plus, 62% dintre cei intervievati au spus ca nu economisesc prin banci pentru ca nu au bani sau pentru ca prefera sa-i cheltuiasca, sa-i investeasca in altceva mai profitabil ori pentru ca nu s-au gandit deloc la varianta economisirii.

Cu toate acestea, 83% din populatia de peste 15 ani a Romaniei considera ca economisirea e importanta sau destul de importanta, fapt ce claseaza Romanaia a doua intre tarile din Europa Centrala si de Est (ECE) unde activeaza Erste Group, dupa Ungaria (85%).

Astfel, romanii economisesc prin banci 183 lei pe luna, in medie.

"Barbatii economisesc lunar mai mult decat femeile, respectiv 207 lei fata de 147 lei, pentru ca, in general, acestia au salarii mai mari", a precizat directorul general al IMAS Austria, Ansgar Lohner.