Fondurile de pensii obligatorii (pilonul II) aveau investite, la sfarsitul lunii sptembrie 7,76% din active in actiuni, ceea ce reprezinta o dublare fata de primul semestru, cand ponderea plasamentelor in actiuni din total portofoliu era de 3,7%, potrivit raportului Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
In luna decembrie a anului trecut, actiunile reprezentau 1,7% in structura investitiilor fondurilor de pe pilonul II.

La aceeasi data, fondurile de pe pilonul II aveau aproape doua treimi (63,67%) din totalul activelor in titluri de stat, in crestere de la 54,79% la finalul primului semestru, conform aceluiasi buletin trimestrial. Obligatiunile corporative reprezentau 17,39% din total active la finalul lui septembrie, in scadere fata de finalul lunii iunie, cand acestea reprezentau 26,6%.

Obligatiunile organismelor straine neguvernamentale reprezentau 4,74% din totalul plasamentelor, obligatiunile municipale 1,85%, iar titlurile de participare la fondurile mutuale (OPCVM) aveau o pondere de 0,9%.

Arbitrul pensiilor private a mentionat in raport ca fondurile au pastrat o politica prudentiala de investitii.

Comisia a mai decis de curand prelungirea, cu un an, incepand din 3 noiembrie 2009, a termenului de derogare pentru limita maxima aplicabila investitiilor fondurilor de pensii private in titluri de stat.

Aceasta decizie a fost luata de CSSPP intr-o perioada de varf a crizei financiare, pentru a proteja participantii de turbulentele si pierderile siferite de pietele de capital.

Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 1,995 miliarde de lei (475,4 milioane de euro) la sfarsitul lui septembrie, in crestere cu 7,85% fata de luna anterioara, potrivit aceluiasi raport al CSSPP pentru luna septembrie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri