Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut titluri de stat cu maturitate la 12 luni de numai 221,751 milioane lei (51,7 milioane euro), de 4,5 ori mai putin decat anuntase, la un randament anual mediu de 10%, superior celui de la licitatia anterioara, potrivit datelor bancii centrale.

Valoarea anuntata initial era de 1 miliard lei, iar randamentul maxim acceptat a fost tot de 10% pe an.
Bancile au depus cereri de cumparare de 1,42 miliarde lei (331,3 milioane euro).

La sedinta similara din 21 septembrie, MFP a atras 649,96 milioane lei (152,3 milioane euro) printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont cu maturitate la un an, pentru care plateste un randament mediu anual de 9,99%, anunta NewsIn.

Finantele si-au propus sa atraga in octombrie 6 miliarde lei, dupa ce in primele noua luni din acest an MFP a emis in total titluri de stat in lei de aproximativ 55,4 miliarde lei (mai mult de 13 miliarde euro), ceea ce reprezinta de peste patru ori mai mult decat in intregul an 2008. Dupa primele patru licitatii din octombrie, MFP a atras in total 1,93 miliarde lei.

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns la finalul lunii septembrie la 5% din produsul intern brut (PIB), potrivit datelor preliminare, în conditiile în care FMI a fixat guvernului o tinta de final de an de 7,3% din PIB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Decizie istorica: Bursa romaneasca devine piata emergenta