21 Octombrie 2009

Sectorul IMM continua sa prezinte potential pe termen lung in Europa Centrala si de Est



Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii promite un potential de crestere solida pe termen lung pentru Europa Centrala si de Est, inclusiv pentru Romania, desi a fost puternic afectat de criza financiara.
Tarile din Europa Centrala si de Est, care incearca sa devina state cu economii mature, considera sectorul IMM drept pilonul de sustinere a economiei. “In medie, 99,7% din 100 de companii prezente in cele 27 de tari ale Uniunii Europene – IMM-uri si microintreprinderi – genereaza peste doua treimi din numarul total al locurilor de munca si 60% din valoarea adaugata”, a declarat Helge Boschenbroker, director in cadrul zeb/rolfes.schierenbek.associates si autor al studiului “Servirea IMM-urilor de catre banci in CEE”.

Numarul mare de companii mici si mijlocii ofera si un potential enorm pentru banci. Mai exact, 45% din volumul total de credite acordate de bancile cuprinse in studiul realizat de zeb si EFMA pentru Erste Group au vizat IMM-urile.

Astfel, ratele de crestere mai mari din regiunea ECE fata de Europa Occidentala vor reduce decalajul dintre sectoarele de microintreprinderi si IMM-uri din cele doua zone si vor duce la cresterea cererii de finantare, consultanta si produse si servicii bancare, estimeaza specialistii zeb.

Desi, in trecut, vanzarea de credite intreprinderilor a fost o atitudine adecvata, pe viitor gasirea unui echilibru mai bun intre vanzari, risc si eficienta, si definirea unui model de afaceri clar de urmat reprezinta noile tinte pe care bancile trebuie sa le urmareasca.

Erste Group are un portofoliu de aproximativ 800.000 de IMM-uri in regiunea CEE, asigurandu-si astfel o cota de circa 30% pe aceasta piata.



Citeste si