Sectorul bancar, desi nu este foarte bine reprezentat la Bursa de Valori Bucuresti ca numar de emitenti, detine aproape 50% din valorile tranzactionate. In plus, analizand evolutia bancilor listate la alte burse regionale putem vedea cum stau bancile romanesti si ce perspective pot avea investitorii.
Transferurile incheiate in acest an cu titlurile celor doua banci importante de la cota BVB - Banca Transilvania (TLV) si BRD - au determinat aproximativ 22% din rulajul bursier. In plus, ponderea cumulata a acestora in cosul indicelui BET este de 40%. Si de nenumarate ori s-a intamplat ca evolutia urmata de cotatiile bancilor la Bursa sa determine un trend similar generalizat pentru BVB. Acestea sunt doar cateva explicatii pentru importanta celor doua titluri in peisajul bursier local.

In plus, cele doua banci au rasplatit increderea investitorilor prin randamente semnificative in ultimii ani, determinate atat de cresterea pretului de tranzactionare, cat si de modificarile repetate ale capitalului social. Actiunile TLV au adus o rentabilitate pozitiva de 88,1% numai in primele noua luni ale acestui an, in calcul fiind luata si majorarea de capital social. Si in cazul BRD investitorii au castigat, in acest an, aproximativ 73,7%. Mai mult, daca avem in vedere si cresterile importante din ultimii ani, ne putem pune problema daca cele doua titluri mai sunt capabile sa bucure in aceeasi masura investitorii.

Mai bine ca in regiune

In acest sens sunt relevante comparatii cu societatile bancare listate la bursele din regiune. Dar primul fapt care se constata este decalajul dintre bancile romanesti si cele din regiune din punctul de vedere al capitalizarii bursiere. Desi nu este o situatie favorabila, are si avantaje prin faptul ca putem estima unde va ajunge valoarea de piata a bancilor romanesti.
In plus, din punctul de vedere al valorilor indicatorului PER, titlurile BRD par cele mai avantajoase din regiunea est-europeana, cu o valoare anualizata a indicatorului PER de 14,8, comparabila cu OTP Ungaria. Din punctul de vedere al activului net, cea mai subevaluata pare sa fie Komercni Banka din Cehia, banca detinuta majoritar de Socit Gnrale. In cazul acesteia, activul net acopera 50% din cursul de tranzactionare. Pentru Raiffeisen International Bank-Holding A.G. Austria, care cuprinde toate reprezentantele Raiffeisen din Europa Centrala si de Est si care s-a listat in acest an la Bursa de Valori Viena printr-o oferta publica initiala, activul net acopera 37,3% din cursul de tranzactionare.

BRD se detaseaza

Cu exceptia Bancii Comerciale Carpatica, bancile romanesti listate la Bursa au inregistrat evolutii bune la nivelul rezultatelor din ultimii ani, acestea fiind si reflectate in evolutia cotatiilor. Un studiu realizat de Prime Transaction releva faptul ca, dintre bancile straine, doar OTP a reusit performante asemanatoare. De asemenea, sub aspectul rentabilitatii financiare (ROE), BRD si Banca Transilvania sunt comparabile cu celelalte 5 banci, pe unele dintre ele chiar depasindu-le. Insa, la nivelul rentabilitatii economice (ROA), BRD alaturi de OTP se detaseaza de celelalte. Tinand cont si de indicatorul PER mai bun la actiunile BRD, precum si de raportul mai redus dintre capitalizarea bursiera si veniturile totale, aceste actiuni par subevaluate relativ la celelalte doua titluri bancare romanesti. Acelasi studiu concluzioneaza ca piata bursiera romaneasca pare sa evalueze unele actiuni bancare la preturi mai mari decat evalueaza pietele est-europene actiunile bancilor lor, insa cresterile de curs isi gasesc motivatie in cresterile rezultatelor inregistrate in acest an de bancile romanesti.

Viitorul in roz

Chiar daca in primele sase luni ale acestui an, rezultatele obtinute de Banca Transilvania si BRD au fost bune, ar putea ca dinamica sa nu se mentina pana la sfarsitul lui 2005. Recentele limitari impuse de BNR asupra expunerii fata de creditele in valuta obliga bancile la masuri care sa le contracareze, dar care pot presupune anumite costuri. Una dintre ele, mai putin costisitoare, este majorarea capitalului social. Din acest punct de vedere, viitorul pare optimist pentru titlurile TLV, banca facandu-si deja un obicei din majorarea capitalului social in fiecare an. O asemenea cutuma poate motiva cresterea cursului actiunilor in ultima parte a anului, chiar daca indicatorii de evaluare precum activ net unitar raportat la curs si PER se pozitioneaza sub multe din bancile analizate, apreciaza analistii de la Prime Transaction.

Dar dinamica preturilor nu poate fi intotdeauna sustinuta de un factor psihologic. Iar in conditiile in care societatile bancare nu isi vor extinde reteaua sau nu isi vor imbogati portofoliul de servicii, este greu de crezut ca rezultatele financiare vor evolua cu aceeasi dinamica. Cu toate acestea, viitorul pare optimist pentru cele doua titluri de la Bursa. Analistii de la Prime Transaction sustin ca asteptarile pozitive in ceea ce priveste rezultatele, speranta in unele miscari din cadrul structurii actionariatului (la Banca Transilvania nu exista un actionar majoritar), sperantele in viitoare modificari ale capitalului social sunt elemente de natura psihologica, implicand o doza mai mare de risc, dar care pot sa conteze in balanta mai mult chiar decat rezultatele deja inregistrate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri