Expunerea bancilor straine pe Romania a scazut cu peste 2 miliarde euro in trimestrul al doilea din 2009, la 84,19 miliarde euro, la valori exprimate in moneda europeana, desi la valori echivalente in dolari expunerea a crescut, arata datele Bancii Reglementelor Internationale (BRI).
La valoarea echivalenta in euro, moneda in care este denominata cea mai mare parte a sumei, expunerea bancilor straine pe Romania a scazut in perioada 31 martie - 30 iunie 2009 de la 86,23 miliarde euro pana la 84,19 miliarde euro, scrie NewsIn.

La valoarea echivalenta in dolari americani, datele BRI indica o crestere cu 4,24 miliarde dolari, la 118,99 miliarde dolari, in aceeasi perioada, cifrele fiind insa influentate de deprecierea monedei americane in raport cu cea europeana cu 6,2% in trimestrul II din 2009.

Bancile europene aveau la finalul lui iunie o expunere de 113,95 miliarde dolari pe Romania - adica 95,75% din expunerea straina pe Romania, potrivit BRI.

In 19 mai, noua mari banci straine cu afaceri in Romania - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank - s-au angajat la Bruxelles sa-si mentina expunerea pe Romania la nivelul de la sfarsitul lunii martie 2009.

Cu toate acestea, cele noua grupuri bancare au primit acceptul de principiu al FMI, UE si BNR sa isi poata reduce expunerea pe Romania, posibilitate stipulata si in acordul initial in cazul unor oportunitati de investitii reduse, au spus surse din piata financiara citate de NewsIn.

Astfel, la ultima intalnire dintre cele noua mari grupuri financiare si reprezentanti ai Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care a avut loc pe 24 septembrie la Bruxelles, bancile au solicitat institutiilor sa le permita reducerea expunerii pe Romania fata de data de referinta stabilita, respectiv 31 martie 2009, motivand ca oportunitatile de investitii sunt reduse si nu permit utilizarea lichiditatilor la nivel optim.

"Bancile comerciale au sustinut ca isi vor mentine expunerea, insa in functie de oportunitatile de investitii. Cu toate acestea, in acord s-a stipulat clar ca respectivul indicator poate fi ajustat in functie de posibilitatile care exista pe piata. Nu exista, de altfel, niciun fel de dezacord intre autoritati si banci in acest sens", au spus sursele citate.

BNR va participa, alaturi de FMI si Comisia Europeana, la discutiile cu grupurile financiare pentru stabilirea noului prag privind expunerea pe Romania, in urma unei analize a instrumentelor de investitii oportune, dar si a fluctuatiilor expunerilor de la 31 martie 2009 pana in prezent.

Fata de finalul anului trecut, expunerea totala a grupurilor bancare straine fata de Romania a coborat cu 2,1 miliarde dolari (1,7%), la 121,09 miliarde dolari, iar la valoarea in euro expunerea a scazut in prima jumatate a acestui an cu 2,8 miliarde euro (3,2%), mai arata raportul publicat de BRI, supranumita "banca bancilor centrale".

Datele prezentate de BRI, privind expunerea totala a bancilor straine fata de Romania, includ creantele din afara tarii in toate valutele, precum si pe cele locale in moneda straina, de 79,17 miliarde dolari (56 miliarde euro), la care se adauga pozitiile deschise in lei ale bancilor straine fata de rezidenti romani, de 39,83 miliarde dolari (28,18 miliarde dolari).

Scadere puternica a expunerii pe sectorul bancar

Din volumul total al creantelor, o suma de 36,39 miliarde dolari (25,75 miliarde euro) avea scadenta de pana la un an, 7,91 miliarde dolari (5,59 miliarde euro) aveau maturitati intre 1 si 2 ani, iar 31,86 miliarde dolari (22,54 miliarde euro) aveau maturitati de peste doi ani, mai arata raportul Bancii Reglementelor Internationale.

Bancile straine aveau cea mai mare expunere in Romania pe sectorul privat nebancar, de 54,96 miliarde dolari (38,88 milioane euro), in scadere cu aproape 2,1 miliarde dolari fata de finalul lui 2008.

Creantele asupra sectorului bancar insumau 11,3 miliarde dolari (7,99 miliarde euro) la 30 iunie 2009, in scadere cu 2,75 miliarde dolari fata de inceputul anului (2,09 miliarde euro la valori in moneda europeana) si cu 841 milioane dolari fata de 31 martie 2009 (1,13 miliarde euro la valori in moneda europeana).

Expunerea pe sectorul public din Romania era de 12,25 miliarde dolari (8,66 miliarde euro), in crestere cu 653 milioane dolari fata inceputul anului si cu 345 milioane dolari fata de finalul primului trimestru din 2009. La valori in moneda europeana, expunerea pe sectorul public romanesc a scazut insa cu 278 milioane euro in perioada aprilie - iunie 2009.

Sumele au fost echivalate in euro la cursurile afisate de Banca Centrala Europeana in 31 decembrie 2008 (1,3917 dolari/euro), 31 martie 2009 (1,3308 dolari/euro) si 30 iunie 2009 (1,4134 dolari/euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri