Desi volumul creditelor acordate de banci populatiei si companiilor luna trecut a crescut, ritmul aual de crestere al creditului s-a temperat puternic, pana la 2,4%, in termeni nominali, de la 8,2% cat era in luna august, precizeaza Banca Nationala.

Cresterea nominala lunara a soldului creditelor neguvernamentale este a doua consecutiva, dupa ce timp de cinci luni s-a inregistrat o scadere a creditului neguvernamental comparativ cu luna precedenta. Astfel, creditul acordat populatiei si companiilor inregistra un declin de 2,1% in martie, de 1% in aprilie, de 0,7% in mai, de 0,5% in iunie si de 0,1% in iulie, iar in august a inregistrat un avans de 0,4%. Totusi, in termeni reali, creditul neguvernamental a scazut in septembrie cu 0,3% fata de luna precedenta.

In functie de moneda in care a fost acordat, creditul in lei a crescut in septembrie cu 0,5%, in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a diminuat cu 0,1%.

Tot luna trecuta, creditul guvernamental acordat de banci s-a diminuat 3,8%, pana la 43 miliarde lei, iar avansul anual al creditului acordat statului s-a redus usor, pana la 273,2%, de la 293,4% cat era in august.