Banca Nationala a Romaniei a realizat ieri o operatiune de tip REPO prin care a injectat in piata bancara 9,78 miliarde lei (aproximativ 2,28 miliarde euro), pentru o perioada de o saptamana, scadenta fiind pe data de 2 noiembrie. Dobanda la care a realizat banca centrala aceasta operatiune, la care au participat 17 banci, este egala cu cea de politica monetara, respectiv 8% pe an.
Ultima data cand Banca Nationala a injectat bani in piata a fost pe 12 octombrie, cand BNR a suplimentat lichiditatea cu peste 11 miliarde lei, la o dobanda tot de 8% pe an, insa cu scadenta la 2 zile.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 10,36% pe an, in crestere fata de cel din sedinta anterioara, de 7,49% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a urcat la 10,86% pe an, de la nivelul de vineri, de 7,99% pe an.

Totusi, astazi, dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight au crescut peste nivelul de 10% pe an, ca urmare a inceperii unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, insa dupa ce banca centrala a injectat lichiditate in piata, acestea au coborat usor, la 8-10% pe an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si